Proiectul votului prin corespondență, proces electoral ce va fi testat, în premieră, în SUA și Canada, a fost avizat de Guvern. După decizia executivului, documentul, anunțat subit în ultimele săptămâni de majoritatea parlamentară, este discutat, în această după-amiază, la Comisia Electorală Centrală.
Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că proiectul de lege este elaborat de către un grup de deputați, având ca scop crearea cadrului normativ necesar pentru pilotarea votului prin corespondență.
„Astfel, ca metodă alternativă se propune exercitarea votului în străinătate prin utilizarea și a serviciilor poștale. Acest proiect de lege propune pilotarea votului prin corespondență ca o alternativă la modalitățile tradiționale deja existente. Astfel, în premieră se va practica această modalitate nouă luând și practica altor state”, a declarat ministrul Justiției, citat de IPN.
„Guvernul trebuie și creează oportunități pentru vot pentru diasporă, ca să avem posibilitatea unei participări cât mai ușoare în procesele democratice, care sunt fundamentale pentru stat”, a precizat premierul Dorin Recean.
Amintim, cel mai probabil, mâine, Parlamentul va examina deja, în prima lectură, proiectul de lege privind testarea votului prin corespondență în Statele Unite și Canada. Raportul asupra documentului a fost aprobat săptămâna trecută de membrii Comisiei juridice a Parlamentului.
Proiectul, elaborat de PAS, reglementează participarea la alegeri prin exercitarea votului prin corespondență, procedurile electorale specifice și atribuțiile organelor electorale. De menționat că procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.
Se propune ca pilotarea votului prin corespondență să aibă loc în Statele Unite ale Americii și Canada. Astfel, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor de către biroul electoral al secției de votare, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile.
La alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.