VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Proiectul Tribunalului Anticorupție, în curând la Guvern și Parlament

Proiectul de lege privind Curtea Anticorupție urmează să fie aprobat în următoarele săptămâni în Guvern și Parlament, a anunțat premierul Dorin Recean la TVR Moldova. În opinia șefului cabinetului de miniștri, crearea noului tribunal va urgenta rezolvarea dosarelor de interes public.

„Într-adevăr va crește ritmul de judecare a cauzelor care sunt de interes public, în mod special cele legate de furtul miliardului, cele legate de corupția nemijlocit din sistemul judecătoresc și sistemul procuraturii, cazurile legate de corupere a alegătorilor, deci, recuperarea banilor ca și rezultat al furtului miliardului. Acest lucru urmează să se întâmple cât de curând”, a spus Recean.

Totodată, premierul a vorbit și despre reforma justiției pe care a calificat-o drept una „fundamentală”. „Lupta cu corupția este absolut necesară ca să asigurăm ireversibilitatea reformelor pe care le implementăm. Am să repet de fiecare dată, am să arăt cu degetul la oamenii care comit ilegalități, care iau decizii împotriva Republicii Moldova, care iau decizii împotriva cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Dorin Recean.

Precizăm că Dorin Recean, în ședințele de Guvern, a numit de câteva ori numele unor judecători și i-a criticat pentru deciziile luate, declarații care au stârnit un val de critici.

AJRM și CSM l-au invitat pe Dorin Recean la abținere, după ce premierul a criticat decizii ale judecătorilor în ședința Cabinetului de Miniștri

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova (AJRM) l-a acuzat pe Recean de imixtiune și a solicitat ambasadelor și Consiliului Superior al Magistraturii să ia atitudine.

În același timp, și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat abținerea de la expunerile în mod public a numelor judecătorilor în expunerea concluziilor pe marginea unor decizii judecătorești.

Cu privire la crearea Curții Anticorupție, ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru anunțase luna trecută că proiectul legii va fi adoptat la sfârșitul lunii aprilie în lectură finală.

Amintim că anul trecut, în martie, șefa statului Maia Sandu a cerut Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și de corupție în sistemul justiției. Ulterior, și Consiliul Suprem de Securitate a cerut Parlamentului să pregătească cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, iar noul CSM să anunțe concurs pentru selectarea judecătorilor pentru Curtea Anticorupție.

Totodată, unii experți s-au arătat sceptici față de necesitatea creării Curții Anticorupție. Președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, a declarat anterior pentru Radio Moldova că munca judecătorilor, dar și a altor funcționari din sistem, care examinează dosarele de corupție, trebuie eficientizată, iar crearea unei Curți specializate în examinarea dosarelor pe corupția mare și a cazurilor de corupție în justiție este inutilă, deoarece numărul dosarelor, de circa 500 examinate anual, nu este foarte mare.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.