VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Proiectul pentru viitoarea zonă pietonală de pe str. 31 august 1989 din Capitală, prezentat la Ministerul Culturii

După aproape un an de la descoperirea caldarâmului de pe strada 31 august 1989 din centrul Capitalei, a fost prezentat proiectul de conservare a pavajului, vechi de aproape 150 de ani, prin crearea unei zone pietonale pe porțiunea dintre străzile Pușkin și Bănulescu-Bodoni. Atribuțiile în realizarea proiectului, denumit Cartierul Istoric, urmează să fie împărțite între Ministerul Culturii, care va fi responsabil de reamenajarea spațiilor din preajma clădirilor, și Primăria Chișinău, care va reabilita strada propriu-zisă.

Potrivit Ministerului Culturii,  conceptul, al cărui autor este arhitectul Roland Rotar, pornește de la o viziune unitară asupra acestui cartier istoric, unde se află mai multe clădiri istorice și de patrimoniu ale țării – Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național de Artă, Biblioteca Națională și Palatul Național.

„Ne propunem ca acest cartier să devină o zonă culturală distinctă a unei capitale europene – cu spații publice în care să se desfășoare simultan evenimente, reabilitat cu materiale care se potrivesc cel mai bine contextului istoric”, a declarat în cadrul unei conferințe ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Potrivit demnitarului, proiectul răspunde soluției identificate la platforma de discuții privind amenajarea străzii 31 August 1989, care a reunit reprezentanți ai Primăriei, ai societății civile și ai comunității de profesioniști și anume, ca această porțiune să fie pietonală. Oficialul a specificat, totodată, că Ministerul Culturii se angajează să amenajeze spațiile care aparțin statului din acest perimetru, strada propriu-zisă rămânând în responsabilitatea municipalității. În acest context, ministrul Prodan a chemat Primăria Chișinău la colaborare pentru a crea împreună, în capitală, o zonă pietonală adevărată, în beneficul cetățenilor și al turiștilor care ne vizitează țara.

Amintim, pavajul vechi a fost descoperit în martie 2023 în cadrul unor lucrări de reabilitare capitală a străzii 31 august 1989. Pentru ca arheologii să poată face cercetările, lucrările au fost sistate de Primăria Chișinău încă la începutul lunii martie. Arheologii a stabilit că pavajul a fost aplicat pe 31 august în anii 1869 și 1870, fiind una dintre primele străzi din Chișinău cu caldarâm. Experții precizează că după cel de-al doilea Război Mondial, în cadrul acțiunilor ample de reconstrucție a centrului istoric de către specialiștii sovietici, pe mai multe străzi din oraș, cum ar fi Armenească, Vlaicu Pârcâlab, Columna, Pușkin, pavajul vechi a fost acoperit cu asfalt.  

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.