VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru 2023, votat în prima lectură

Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2023 a fost supus examinării în cadrul ședinței plenare a Legislativului. Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 14,1 miliarde de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2022, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 15,1%.  

Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în sumă procentuală din salariu şi din alte recompense nu va fi modificată în anul 2023 și va constitui 9%. Cetățenii care trebuie să se asigure de sine stătător vor putea cumpăra polița medicală obligatorie cu 12.600 de lei, mărime care reiese din salariul nominal mediu pe țară prognozat pentru anul 2023 în sumă de 11.700 de lei.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a ținut să precizeze în context că prin ajustarea calculării primei de asigurare medicală se revine în albia legală de racordare a acesteia la salariu. Totodată, se elimină discriminarea cetățenilor care contribuie la formarea acestor fonduri achitând 9% din salariu. Ministra a reiterat că rămân în vigoare facilitățile și reducerile pentru cei care vor procura prima de asigurare medicală obligatorie. Astfel, în perioada  1 ianuarie – 31 martie, aceasta va putea fi procurată la preț de 4.056 de lei. Potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, peste 90% din cei care procură prima de asigurare de sine stătător o fac până la 1 aprilie, deci cu reducere de preț.  

Partea preponderantă a fondurilor AOAM, în jur de 13,9 miliarde de lei, urmează a fi acumulată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. Această cifră este cu peste 1,8 miliardele lei sau cu 15,1% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2022.

De asemenea, proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2023 prevede acoperirea cheltuielilor pentru majorarea, începând cu 1 octombrie 2022, a salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, indexarea cheltuielilor instituțiilor medico-sanitare pentru medicamente și a cheltuielilor de regie la indicele prețului de consum prognozat pentru anul 2023.

„Într-un an destul de complicat ne-a reușit să majorăm salariile personalului cu 10% și vom depune toate eforturile să putem continua majorarea”, a comunicat Ala Nemerenco. Ministra Sănătății a adăugat că, în prezent, sunt în desfășurare mai multe proiecte finanțate de partenerii internaționali. Astfel, mai multe instituții medicale din țară sunt dotate cu echipamente moderne, iar valoarea totală a investițiilor este de 40 de milioane de euro.  

Cu 57  de voturi, proiectul a fost aprobat în prima lectură. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.