VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Proiectul EcoVoucher, tot mai aproape să devină lege

Raportul de implementare a Programului-pilot de acordare a voucherelor pentru electrocasnice, EcoVoucher, a fost audiat, azi, la ședința Comisiei parlamentare pentru mediu. La audieri au participat deputați, reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai Centrului Național pentru Energie Durabilă.

Programul-pilot EcoVoucher a fost lansat în luna octombrie 2023 cu scopul reducerii consumului de energie și a costurilor în gospodăriile casnice. Voucherele oferă posibilitatea de a înlocui electrocasnicele vechi, consumatoare de multă energie, cu altele noi, eficiente energetic. Beneficiarii de vouchere sunt consumatorii înregistrați în Sistemul Informațional „Vulnerabilitatea Energetică”, selectați în mod automat conform unui set de criterii aplicabile pentru cele mai vulnerabile categorii. Potrivit informațiilor prezentate de reprezentanții Ministerului Energiei, din numărul total de 778 801 de gospodării casnice care au depus cerere pentru a beneficia de compensații în anul 2023, 445 982 de gospodării casnice au optat pentru posibilitatea de a beneficia de EcoVouchere.

Programul prevede oferirea a circa 56 mii de vouchere pentru persoanele fizice, care pot fi utilizate pentru cumpărarea echipamentelor electrocasnice noi, cu predarea celor vechi și achitarea contribuției personale. Finanțarea prin intermediul voucherelor nu poate depăși 70 % din prețul echipamentului electrocasnic, electric sau electronic. Valoarea voucherelor pentru electrocasnice este de 12 mii de lei, iar valoarea voucherului pentru becuri LED este egală cu 500 de lei. În prezent, din cele 56 mii de vouchere planificate, dintre care aproximativ 50 de mii de vouchere pentru becuri LED și circa 6000 – pentru electrocasnice, au fost valorificate 36 654 de vouchere.

Dezvoltarea Programului-pilot de acordare a voucherelor pentru electrocasnice a fost posibilă datorită finanțării oferite de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova. Pentru realizarea proiectului, Uniunea Europeană a alocat 5,8 milioane de dolari, care au fost valorificați în proporție de 76 %. Mijloacele financiare necesare pentru realizarea programului pentru anii 2025-2026 vor fi alocate de la bugetul de stat și cu suportul partenerilor de dezvoltare.

Participanții la audieri vor continua să monitorizeze procesul de implementare a programului EcoVoucher. La următoarea rundă de audieri urmează a fi invitați reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru a discuta despre posibilitatea de a extinde numărul de beneficiari ai programului EcoVoucher.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.