VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Proiecte luminoase. Din martie, Moldova, România și Ucraina vor putea face schimb de energie electrică

Întreprinderea Moldelectrica va organiza, împreună cu operatorii din România și Ucraina, licitații privind schimburile transfrontaliere de energie electrică. La concurs va putea participa orice furnizor, în baza noilor reguli de alocare a capacității de la frontieră.

Regulile au fost aprobate de ANRE la 9 februarie și au intrat în vigoare imediat în cazul Ucrainei, fiind avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare din Ucraina, la 30 ianuarie 2024. Între timp, regulile pentru frontiera cu România vor intra în vigoare la aprobarea de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei din România.

Astfel, licitațiile intrazilnice pe frontiera Moldova – România, sunt preconizate începând cu luna martie. Pe frontiera Moldova – România vor avea loc licitații zilnice și intra zilnice pe platforma DAMAS, operată de Transelectrica.

Pe frontiera Moldova – Ucraina, prima licitație privind alocarea capacității de energie electrică lunară este preconizată pentru data de 20 februarie pentru luna de livrare mai, iar licitațiile zilnice sunt preconizate din data de 29 februarie pentru ziua de livrare 1 martie. Licitațiile vor fi desfășurate pe platforma NPC Ukrenergo.

Secretariatul Comunității Energetice a felicitat Moldova și Ucraina pentru dedicația în promovarea cooperării și integrării energetice regionale. Această evoluție, facilitată de Secretariat, reprezintă un pas semnificativ către îmbunătățirea schimbului transfrontalier de energie electrică între cele două țări și statele membre ale UE. Eforturile comune deschid calea pentru integrarea în continuare a pieței de energie electrică în piața internă europeană, se arată într-un comunicat al Secretariatul Comunități Energetice.

Alocarea capacităților transfrontaliere va permite oricărei companii calificate să exporte energie, de exemplu din surse regenerabile, ceea ce va oferi o mai mare precizie pentru portofoliile de consum și generare și reducerea necesarului de energie de echilibrare.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.