VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Proiect de lege pentru modificarea procedurii de acordare a compensațiilor la energie, propus Parlamentului

Comisia parlamentară pentru protecție socială, sănătate și familie a examinat și aprobat proiectul de lege ce prevede modificarea procedurii de acordare a compensațiilor pentru energia consumată. Acesta va fi prezentat plenului Parlamentului pentru aprobare în cadrul ședinței de vineri. Conform noului proiect, în sezonul de încălzire 2024-2025, compensațiile vor fi acordate direct consumatorilor cu venituri mici, sub formă de plată monetară.

Unul dintre punctele cheie ale proiectului este stabilirea de către Guvern a unui sistem clar de calcul al compensațiilor pentru consumatorii vulnerabili, bazat pe datele și criteriile din Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”.

De asemenea, modificările propun simplificarea administrării sistemului de compensații, ceea ce va reduce „sarcina administrativă” a furnizorilor de energie care se ocupau anterior de calcularea și aplicarea acestora. În acest mod, se dorește mai multă transparență în procesul de distribuire a fondurilor și o gestionare mai eficientă a acestora.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va prelua responsabilitatea stabilirii și calculării compensațiilor, pentru a asigura un proces mai eficient și bine organizat. În plus, în acest sezon nu va mai exista noțiunea de „categorie de vulnerabilitate energetică”. Compensațiile vor fi calculate în funcție de specificul fiecărei gospodării, încurajându-se utilizarea mai eficientă a energiei. Astfel, sumele neutilizate din compensații vor putea fi redirecționate către alte nevoi.

Inițiativa legislativă a fost propusă de patru deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), printre care și președintele Parlamentului, Igor Grosu, și vicepreședinta Doina Gherman. Scopul modificărilor este de a reduce sarcina administrativă a furnizorilor de energie, de a îmbunătăți transparența în gestionarea fondurilor publice și de a stimula eficiența energetică.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.