Reformele implementate în educație au diminuat corupția iar interesul elevului este să învețe, nu să caute modalități de a cumpăra note. Afirmația a fost făcută de Elena Vorotneac, profesoară de limba și literatura română, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Profesoara susține că acum 10 ani, elevii se gândeau prin ce metode și că ilegale să obțină note bune, în special la examenele naționale de Bacalaureat. Potrivit ei, reformele implementate în ultimii ani au eradicat aproape în totalitate corupția din domeniul educației și au restabilit corectitudinea evaluării cunoștințelor dobândite de elevi.
„Acum 10 ani, copiii se gândeau cum să te învârți, știți, încă de mici suntem învățați cu „Cățeluș cu părul creț/ Fură rața din coteț” sau că omul cutare se învârte și cât de șmecher este. Să ne învârtim, să fim șmecheri, asta este lecția care era promovată și acesta cred că este un mare defect al societății noastre, pentru că, da, poți să fii șmecher, poți să te adaptezi la situație, dar este altceva când vorbim despre corectitudine. Acum îmi place că elevii nu se mai gândesc cum vor obține o notă – legal sau ilegal – la Bacalaureat, întrucât este imposibil, sunt interesați să afle cum se dă răspunsul corect la o anumită întrebare, cum se rezolvă un exercițiu ca să știe cum să facă față în timpul examenului de Bacalaureat, bunăoară. Deci, odată cu reformele care au apărut în educație, corupția s-a diminuat, interesul copilului nu mai este să caute persoane intermediare care i-ar asigura o notă, interesul lui este să învețe, pentru că știe că altă șansă nu există”, a punctat Elena Vorotneac.