VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Produsele, mărfurile și serviciile Republicii Moldova sunt livrate mai puțin în străinătate

În prima jumătate a acestui an, Republica Moldova a exportat mai puțin. În perioada ianuarie-iunie a acestui an, exporturile Republicii Moldova au fost de 2,04 miliarde de dolari, cu 10,9% în scădere față de prima jumătate a anului 2022.

Exporturile de mărfuri autohtone au fost de 1,36 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă 67% din totalul livrărilor. Scădere este de 20% față de perioada similară din anul 2022, care a influențat micșorarea valorii totale a exporturilor cu 14,9%.

Reexporturile de mărfuri străine, în ianuarie-iunie 2023 s-au cifrat la 676,4 milioane dolari, adică a treia parte din exporturile oficiale. La acest capitol a fost înregistrată o creștere de 15,7% în comparație cu prima jumătate a anului 2022.

Peste 81 la sută din mărfuri au fost livrate pe cale terestră, adică au fost folosite, în linii mari, camioane. Transportul maritim, în cazul Republicii Moldova prin portul Giurgiulești, deține o cotă de 13,4%, după care urmează transportul feroviar, cu o pondere de 3%,, și avioanele – 1,1%

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.