VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Procesul de redobândire a cetățeniei române, ar putea fi modificat: au fost depistate dosare cu acte false

Ministerul Justiției de la București a anunțat punerea în dezbatere publică a Proiectului pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române. Ministrul Alina Gorghiu a afirmat că revizuirea legii cetățeniei este un pas necesar pentru ca România să adere la Visa Waiver, și vine după ce a fost constatat un număr semnificativ de dosare de cetățenie cu acte false.

“Este un proiect așteptat. Revizuirea legii cetățeniei este un pas necesar pentru ca România să adere la Visa Waiver.  Prin această lege, urmărim să eliminăm riscurile dobândirii în mod ilegal a cetățeniei române. Într-un  număr semnificativ de dosare de cetățenie, au fost depuse documente de stare civilă care s-au dovedit a nu fi autentice, de aceea, prin noua lege am consolidat cerințele și procedurile pentru acordarea sau redobândirea cetățeniei. România are nevoie, mai ales în această materia a cetățeniei, de un cadru normativ simplu, previzibil și stabil”, a spus ministra Alina Gorghiu, potrivit unui comunicat transmis de ministerul Justiției.

  • Proiectul este iniţiat de Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Finanţelor şi aduce următoarele schimbări:
  • Soluţionarea dosarelor privind cetăţenia în ordinea cronologică a depunerii acestora (prioritizarea doar pentru cazuri justificate şi limitativ prevăzute);
  • Termene clare şi un proces eficient pentru obţinerea cetăţeniei române;
  • Aplicantul va putea urmări stadiul dosarului online: din iunie 2026, orice solicitant poate accesa aplicaţia, de oriunde, pentru a vedea stadiul soluţionării dosarului;
  • Dovada cetăţeniei române se va face şi cu cardul de cetăţenie română;
  • O serie de proceduri verificabile şi securizate pentru a garanta certitudinea stabilirii identităţii viitorilor cetăţeni români: prelevarea de date biometrice de la solicitant, în aceeaşi manieră ca atunci când un cetăţean român vrea să obţină un paşaport;
  • O procedură obligatorie pentru documentele oficiale depuse în dosarele de cetăţenie:  extrase originale de pe actele de stare civilă, eliberate de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române;
  • Dovedirea de către solicitanţi a  ataşamentului faţă de valorile supreme ale statului român”, mai arată comunicatul de presă al MJ.

Redobândirea cetățeniei române este un proces îndelungat, care poate dura aproximativ 3-4 ani. Aceasta se întâmplă din motiv că există mai multe etape, fiecare dintre care trebuie parcurse în ordinea exactă. Redobândirea cetățeniei române poate fi demarată în baza rudelor până la gradul III, care au fost născute până la 28 iunie 1940 pe teritoriul României Mari.

Peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova sunt deja cetățeni și ai României.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.