VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Procesul de achiziție a gazului este în toi. Slusari: Prețul mediu de cumpărare este mult mai mic decât cel oferit de Gazprom

„Procesul de procurare a gazului este în toi, iar prețul mediu ponderat de cumpărare este mult mai mic decât cel, oferit în prezent de Gazprom conform formulei, născocite nu știu de cine în octombrie 2021”. Declarații în acest sens au fost făcute de Alexandr Slusari, membru în consiliul societății SA Energocom.

Într-o postare pe o rețea de socializare, ex-deputatul subliniază că „orice divulgare la moment a informației despre prețuri poate influența majorarea acestora, ceea ce se va reflecta negativ pentru întreagă țară”.

Înțeleg curiozitatea societății față de prețuri de achiziții a gazului, cumpărat de Energocom. Dar procesul de procurare acum este în toi. Avem licitații în fiecare săptămână. Acum se pune baza securității energetice a Republicii Moldova. Procurarea gazului se face transparent, în conformitate cu un Regulament special, care a fost aprobat recent de către Consiliul nou de administrare. Pe piață noastră vin tot mai multe companii europene. Crește concurența. În opinia mea, este o mare diferență față de tranzacțiile din toamna 2022, care nu au avut nici baza juridică adecvată”, a menționat Slusari.

Totodată, ex-parlamentarul subliniază că după finalizarea procesului de achiziționare a gazelor, Energocom va publica informația detaliată despre prețuri.

Tot ce pot spune acum, că prețul mediu ponderat de cumpărare este mult mai mic decât cel, oferit în prezent de Gazprom conform formulei, născocite nu știu de cine în octombrie 2021”, a mai scris Slusari.

Amintim că S.A Energocom a anunțat că în urma licitațiilor pentru achiziția gazelor naturale, desfășurate în această săptămână, au fost recepționate nouă oferte din partea a șase companii europene. Iar în rezultat, au fost semnate contracte de furnizare a gazelor cu trei dintre companiile ofertante. Două dintre acestea vor livra gaze naturale către S.A. Energocom pentru prima dată. Prețul de achiziție a gazelor, însă, nu a fost făcut public.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.