VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Problemele fermierilor deținători de terenuri agricole din raionul Dubăsari, din nou în atenția Chișinăului

Problemele fermierilor din raionul Dubăsari care dețin terenurile agricole, amplasate după traseul Tiraspol-Camenca, au fost abordate în cadrul unei întrevederi dintre vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian cu autoritățile administrației publice centrale și locale din raionul Dubăsari. La discuții au mai participat și agenții economici de pe platourile Coșnița și Cocieri.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, au fost discutate dificultățile curente pe care le întâmpină fermierii din raionul Dubăsari, inclusiv urmare a potențialelor „noi acțiuni unilaterale din partea Tiraspolului”. Totodată, biroul precizează că în cazul survenirii unor asemenea situații, în baza calculelor și mecanismelor argumentat formulate de Secția agricultură și cadastru a Consiliului raional Dubăsari se vor oferi compensații parțiale.

Chișinăul afirmă că Tiraspolul nu a dat curs inițiativelor Chișinăului de a desfășura săptămâna aceasta, în format online, o ședință dedicată exclusiv problemei fermierilor și le-a condiționat cu revenirea la formatul grupurilor de lucru pentru economie, cu prezență la sediul din or. Tiraspol al Misiunii OSCE în Republica Moldova. Autoritățile de la Tiraspol au solicitat reabordarea temei importurilor și a licențierii activității companiilor din regiunea transnistreană, precum și a aplicabilității prevederilor noului Cod vamal al Republicii Moldova.

„S-a agreat ca pe parcursul săptămânii viitoare problema terenurilor agricole și subiectele economice vor fi discutate la o ședință a experților de profil de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv cu participarea reprezentanților fermierilor, cu înaintarea reacției de resort în adresa reprezentantului politic de la Tiraspol”, menționează Biroul.

Amintim, din 1 ianuarie, când a intrat noul Cod Vamal, companiile din regiunea transnistreană achită aceleași taxe vamale ca și cele din dreapta Nistrului, după ce mulți ani au fost scutite de plată. Drept răspuns, pe 17 ianuarie, pretinsul legislativ de la Tiraspol a impus „plăți vamale” pentru fermierii din Dubăsari.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.