VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Primul satelit al Republicii Moldova a fost lansat pe orbită

Primul satelit al Republicii Moldova a fost lansat pe orbită de la Stația Spațială Internațională, unde a ajuns la mijlocul lunii trecute cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX. Marele eveniment s-a produs la ora 12:45, ora Moldovei.

„Republic of Moldova, are you ready? – Ready to go!!!

„Astăzi am asistat la cum un vis poate deveni realitate. Prin 2008 a apărut ideea ca Universitatea Tehnică din Moldova să inițieze un program de sateliți și să atragem tineri în inginerie”, a declarat academicianul Viorel Bostan, rectorul UTM.

Lansarea satelitului TUMnanoSAT pe orbita sa finală va ajuta Republica Moldova la consolidarea cercetărilor în explorarea spațiului. Totul a fost posibil după ce în vara anului trecut, satelitul din Moldova a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor Agenției Aerospațiale a Japoniei.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Japoniei la Chișinău a reconfirmat susținerea statului japonez pentru  proiectele de inovare și cercetare ale Republicii Moldova.

„Aș dori să vă felicit pentru succes și aș vrea să-mi exprim un respect deosebit pentru munca făcută de o echipă talentată, care a adus un rezultat frumos. Astăzi, Moldova a lansat nu numai un satelit, dar și o speranță pentru viitor. Sunt sigur că acest pas va fi urmat de alte proiecte, cu susținerea statului japonez”, a spus Ambsadorul Katayama Yoshihiro.

Satelitul TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei, a fost lansat în spațiu pe 15 iulie, fiind transportat la Stația Spațială Internațională  cu o rachetă a Companiei SpaceX. Cheltuielile au fost acoperite prin intermediul  Programului internațional KiboCUBE, câștigat de UTM.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.