Seara dinaintea Summitului European a început cu vești bune pentru Republica Moldova. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sosită deja la Chișinău, a declarat că UE lansează un sprijin financiar adițional pentru țara noastră de 1,6 miliarde de euro. Suma vine să suplimenteze ajutorul oferit deja pentru Moldova din octombrie 2021, ce depășește un miliard de euro.
Anunțul a fost făcut de înaltul oficial al UE în cadrul unei prime conferințe oficiale susținute în contextul Summitului Comunității Europene, care mâine va începe la Castelul Mimi de la Bulboaca.
”Vom oferi sprijin economi adițional. Din octombrie 2021, a oferit peste un miliard de euro Moldovei, 300 de milioane reprezintă asistență macrofinanciară pentru anul curent. În afară de aceasta venim cu sprijin adițional. Ținta noastră a fost să venim să vă susținem adițional cu 600 de milioane de euro. Am analizat, însă, și am decis să triplăm, practic, această sumă. Vorbim de 1,6 miliarde de euro, ceea ce va aduce posibilități extraordinare pentru Republica Moldova și va aduce la investiții directe”, a declarat președinta Comisiei Europene.
Acest sprijin face parte dintr-un pachet de asistență mai amplu, ce prevede investiții importante și în sectorul energetic, în consolidarea securității și în reformele menite să grăbească procesul de aderare a Moldovei la UE.
Ursula von der Leyen: Moldova este în aceste zile inima politică a Europei
Totodată, șefa Comisiei Europene i-a mulțumit președintei Maia Sandu pentru organizarea summitului și a precizat că acest eveniment va întări și mai mult voința și efortul Moldovei de a realiza cele nouă recomandări ale UE.
”Moldova este acum inima politică a Europei. Împărtășiți solidaritate cu poporul europena și ați demonstrat reziliență față de șantajul din Rusia. A fost foarte atractiv să văd o mare de drapele europene pe străzile orașului săptămâna trecută. În acest context, nu ne vom opri să vă susținem și aici vă felicit pentru progresul înregistrat în realizarea recomandărilor UE. Raportul urmează să fie gata în luna octombrie al acestui an, după care va fi expediat Consiliului European”, a mai adăugat șefa Comisiei Europene.
La rândul ei, Maia Sandu a declarat că mâine, la summit, va fi o zi plină pentru toți cei 50 de înalți oficiali ai UE care sosesc deja în Moldova pentru a participa la reuniunea unde se va discuta despre securitate, consolidarea energiei și despre o Europă prosperă.
”Este o onoare pentru noi, la care participă înalți oficiali ai UE. Moldova are mulți prieteni. Prezența acestor lideri, este un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură, nu este singură nici vecina noastră Ucraina, care ține piept invaziei barbare a Rusiei. Faptul că a doua reuniune are la 20 kilometri de Ucraina este o dovadă a unei unități tot mai puternice. Cetățenii noștri s-au unit ca să demonstreze că popoarele noastre vor să trăiască acasă, în libertate”, a declarat Maia Sandu.