VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Primăria Chișinău va optimiza cheltuielile cu cel puțin 10% în 2024

Autoritățile și instituțiile bugetare, instituțiile publice la autogestiune, întreprinderile municipale subordonate Consiliului municipal Chișinău și societățile pe acțiuni unde CMC deține o cotă mai mare de 50%, vor optimiza cheltuielile curente privind activitatea operațională cu cel puțin 10%, începând cu 1 ianuarie. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău.

Într-un live pe Facebook, edilul Capitalei, Ion Ceban, a declarat că „Guvernul taie intenționat din bugetul Primăriei Chișinău pentru a pune o nouă povară financiară pe autoritățile municipale”.

În acest an, spre mare regret, continuă să ne lovească foarte dur această guvernare impotentă. Va trebui să optimizăm mai multe cheltuieli în domeniul educației, protecției sociale. Îmi pare foarte rău că în „Anul accesibilității” Guvernul taie din bugetul Primăriei Chișinău din nou și pune o nouă povară financiară pe umerii noștri. CSE Chișinău s-a întrunit în ședință și a fost nevoită, impusă de circumstanțe, să ia decizii grele pentru noi. Inechitățile și povara financiară provocată de guvernare în raport cu mun. Chișinău obligă Primăria Capitalei să recurgă la optimizări de cheltuieli. Declar cu toată responsabilitatea, refuzul autorităților centrale de a redirecționa ceea ce de drept este a Primăriei Chișinău, a locuitorilor Capitalei, prin suport financiar, și obligarea Primăriei Chișinău de a realiza proiecte dictate de partidul de guvernământ, fără acoperire financiară, obligă autoritățile Capitalei să recurgă la optimizări de cheltuieli în noul an. Repet, doar în ultimul an și jumătate, această guvernare nocivă a pus pe umerii Chișinăului o povară financiară de peste 1,3 miliarde de lei. Sunt niște mofturi ale lor, sunt niște facturi pe care trebuie să le achităm pentru prostiile lor. Am pus în sarcina conducătorilor instituțiilor bugetare și întreprinderilor municipale subordonate CMC să optimizeze cu cel puțin 10% cheltuielile privind activitatea operațională”, a declarat Ion Ceban.

Totodată, edilul a anunțat că taxele locale pentru municipiul Chișinău vor fi consultate până în data de 12 ianuarie, după care va fi prezentat proiectul bugetului municipal.

Am văzut mai multe declarații în convulsii ale unor oponenți, critici și manipulări. Așa reacții vin din partea celor care se află la guvernare, care nici măcar nu au consultat, în ultimii trei ani, bugetul de stat și l-au votat cu viteza luminii de ochii lumii. O simulare totală a unor procese importante în stat. Pe de altă parte, am văzut că fac spumă la gură cu tot felul de propuneri pe care ei nu le implementează la nivel de țară. Nu există nimic din ceea ce propun pentru Chișinău ca să asigure undeva în altă parte. Iar propunerile noastre din Chișinău au fost și sunt neglijate. Mai bine s-ar uita în ochi unul la altul și nu ar ieși să mintă oamenii, pentru că asta fac în ultima perioadă. Iar din puținul pe care îl transferă din banii care sunt ai Chișinăului, așa, ce curge printre degetele lor păroase pentru Chișinău, mai au nas să critice și să ceară altceva cu nerușinare”, a mai declarat Ion Ceban.

Edilul a mai precizat că municipiul Chișinău contribuie cu 23 de miliarde de lei în bugetul de stat, iar înapoi primește doar 2,8 miliarde de lei, adică aproximativ 13%.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.