VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Prima țară care introduce săptămâna de muncă de 4 zile

Companiile din Republica Dominicană se pregătesc pentru un proiect pilot prin care vor introduce săptămâna de lucru de patru zile.

Inițiativa ar urma să fie lansată în februarie și să dureze 6 luni. Angajații vor primi același salariu, a spus guvernul dominican, iar săptămâna standard de muncă va fi redusă de la 44 de ore la 36 de ore, de luni până joi.

„Acordă prioritate oamenilor, îmbunătățindu-le sănătatea și bunăstarea și promovând o productivitate durabilă și ecologică”, a spus ministrul muncii, Luis Miguel de Camps.

Printre companiile care se așteaptă să participe se numără Claro, o companie de telecomunicații din America Latină; compania electrică EGE Haina; IMCA, un producător de echipamente grele, și agenția națională de asigurări de sănătate a guvernului, scrie Digi24.

O universitate locală are sarcina de a analiza rezultatele, inclusiv orice schimbări legate de starea de sănătate a angajaților și relația dintre muncă și viața lor personală.

În prezent, companiile din Republica Dominicană alocă de obicei opt ore de muncă în fiecare zi a săptămânii și alte patru sâmbăta, deși sunt libere să distribuie orele după cum consideră de cuviință, cu condiția să nu depășească 44 de ore pe săptămână.

Marea Britanie a lansat în 2023 ceea ce a fost considerat, la acea vreme, cel mai mare proiect-pilot din lume pentru o săptămână de lucru de patru zile și a constatat că rezultatele au fost pozitive. De asemenea, unele companii din SUA au trecut la o săptămână de lucru mai scurtă, în timp ce în Chile, parlamentarii au aprobat un proiect de lege pentru a reduce săptămâna de lucru de la 45 la 40 de ore

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.