VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Prim-ministrul și președintele nu au obligația de a-și suspenda activitatea în campanie, afirmă șefa CEC

Președintele Parlamentului, prim-ministrul și președintele Republicii Moldova nu au încălcat legislația atunci când au mers la întruniri electorale. O spune șefa Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman, potrivit căreia cei trei demnitari nu sunt obligați să-și suspende activitatea pe perioada campaniei electorale, dacă nu sunt concurenți electorali.

De asemenea, potrivit Angelei Caraman, șeful statului, speaker-ul și premierul pot participa la întruniri electorale în afara orelor de muncă, notează IPN.

Șefa CEC spune că nu a fost încălcată legislația electorală atunci când președintele Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au mers la întruniri electorale. Angela Caraman dă asigurări că cei trei nu au folosit funcția publică în scopuri electorale, întrucât au mers la întrunirile cu alegătorii în afara orelor de muncă.

„Trebuie să privim acest lucru ca pe o modalitate a unor actori electorali de a-și face campanie. Chiar dacă vorbim de prim-ministru sau președinte ei nu au obligația de a-și suspenda activitatea. Acolo unde se face abuz de resursele administrative, acolo trebuie să se intervină, ceea ce a și făcut Comisia Electorală Centrală, a atenționat concurenții care au abuzat de resursele administrative. De exemplu, primari care au utilizat automobilul de serviciu, primari care nu și-au suspendat activitatea pe perioada campaniei. Avem un caz când primarul și-a luat concediu în campanie electorală și a fost penalizat pentru asta. Aici e vorba de utilizarea resurselor de către cei implicați în cursa electorală. Cei care nu au obligația să o facă și nu sunt nici candidați în alegeri, dacă o fac după serviciu, noi nu putem să le dictăm partidelor ce fel de campanie să-și facă. Vedem că unii actori politici au ales să-și facă campanie cu transfer de imagine”, a spus Angela Caraman în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Mai mult, președinta CEC vine cu acuzații la adresa primarului general al Chișinăului și sugerează că edilul ar fi folosit resursa administrativă, transformând  Primăria în „filială de partid”.

„Ar trebui să ne îngrijoreze faptul că unii au făcut, practic, din structurile de serviciu filială de partid. Am urmărit acest fenomen. Primăria Chișinău, evident. Dacă urmărim cine sunt donatorii, vedem că marea majoritate sunt cei care activează în structurile Primăriei Chișinău. Acolo unde a fost cazul, am intervenit. Fie că a fost vorba de prim-ministru sau președinte, noi am atras atenția că nu pot fi utilizate resursele în timpul orelor de serviciu și mai ales dacă e vorba de candidații în alegeri”, a mai spus președinta Comisiei Electorale Centrale.

Președinta Comisiei Electorale Centrale a menționat că pentru ambele tururi ale alegerilor locale generale din bugetul de stat a fost cheltuită suma de 154 milioane de lei, mai puțin față de estimările inițiale. Potrivit șefei CEC, instituția a făcut economii în urma centralizării achizițiilor.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.