VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Prim-ministra Gavrilița: Am dublat fondul de compensații și acum este la 5 miliarde de lei și compensăm o mare parte din creșterea prețurilor

Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat în cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei, că în 2022 Guvernul a mărit, fondul de compensații până la 5 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mult decât în 2021, pentru a ajuta cetățenii la plata facturilor la gaze naturale, energie termică și energie electrică.

Natalia Gavrilița a menționat că și înainte de criza energetică cu care se confruntă țara noastră facturile pentru cetățeni erau foarte mari, astfel în acest an 90 la sută dintre familiile care s-u înregistat pe platforma compensatii.gov.md s-au încadrat în categoria de vulnerabilitate foarte ridicată.

Securitatea energetică este nu doar despre disponibilitatea energiei electrice, a gazelor naturale și a energiei termice, este vorba și despre capacitatea familiilor de a-și permite achitarea acestor facturi. Chiar și înainte de această criză energetică mondială, facturile pentru cetățenii noștri erau destul de mari și acum, ați văzut, 90% din familiile care s-au înregistrat pe platforma compensații.gov.md au nimerit în categoria foarte vulnerabilă, adică cu vulnerabilitate ridicată. Noi am mobilizat resurse, am dublat fondul de compensații și acum este la 5 miliarde de lei și compensăm o mare parte din creșterea prețurilor. În același timp, prețurile oricum au crescut, de aceea noi toți trebuie să facem eforturi să economisim, să îmbunătățim eficiența noastră energetică, ne-am învățat lecția, cred eu, și să ne concentrăm pe energia viitorului. Ați văzut că nu doar stingem focuri, dar avem și o strategie pe termen mediu și lung pentru a investi în regenerabile, a fost pornit concursul pentru studierea posibilității construcției unei noi centrale pe malul drept, lucrăm cu partenerii noștri să găsim și alte proiecte inovative, care vor asigura independența și securitatea noastră energetică pe termen mediu și lung. Ne pare rău că nu pot fi făcute schimbările într-un an, dar asigur toți cetățenii că vom munci ca copiii noștri să nu se pomenească în situația noastră și să nu plătească pentru decizii care nu au fost luate în deceniile precedente”, a declarat șefa Executivului.

AUDIO/Natalia Gavrilița: R. Moldova este independentă și decide de sine stătător unde stochează gazele procurate

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.