VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Gavrilița despre semnarea contractului cu MGRES: „Ne-am asigurat că oamenii noștri au căldură și lumină la un preț cât mai rezonabil”

Natalia Gavrilița a declarat că autoritățile de la Chișinău s-au ghidat de câteva obiective importante privind decizia de a semna contractul cu privire la livrarea energiei electrice de către Centrala de la Cuciurgan (MGRES). Despre aceasta a vorbit șefa Executivului în cadrul unui interviu în exclusivitate pentru Vocea Basarabiei, precizând că decizia respectivă a fost analizată și consultată cu partenerii strategici ai R. Moldova.

„Sunt câteva obiective care ne ghidează. În primul rând, să ne asigurăm că oamenii noștri au căldură și lumină pe timp de iarnă, în al doilea rând, să ne asigurăm că acestea sunt furnizate la un preț cât mai rezonabil, pentru că avem mai multe crize suprapuse, inclusiv creșterea prețurilor și familiile nu-și pot permite achitarea acestor facturi ridicate. Din păcate, noi nu suntem producători de energie și suntem foarte dependenți de importurile și prețurile la care importăm. În al treilea rând, ne ghidăm de obiectivele de securitate, securitate energetică, dar și securitate în sens mai larg”, a spus Gavrilița.

Șefa Executivului a menționat că semnarea contractului dintre Energocom și MGRES oferă Republicii Moldova o previzibilitate în privința furnizării energiei electrice dar și asigurarea securității energetice, în special, evitarea deconectărilor masive de la energie din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

„Și dacă ne gândim la toate aceste obiective, atunci semnarea contractului cu MGRES, de fapt, ne-a ajutat și să obținem un preț mai bun, și să ne asigurăm că atunci când sunt aceste bombardamente asupra infrastructurii critice din Ucraina avem posibilitatea fie să le evităm, fie să recuperăm frecvența și energia în sistem mult mai repede, pentru că, de fapt, este o producere pe teritoriul nostru, chiar dacă este necontrolat. În același timp, ne dăm foarte bine seama că trebuie să facem toate analizele corect, să avem fundamentare economică și să comunicăm cu oamenii despre importanța acestei decizii. Ați văzut, deci este vorba despre o decizie într-un context mai larg și ea a fost analizată și consultată înainte de a fi luată”, a specificat prim-ministra RM.

La începutul lunii decembrie s-a ajuns la un consens între Chișinău și Tiraspol în privința asigurării securității energetice a celor două maluri. În urma negocierilor s-a decis că Moldovagaz oferă regiunii transnistrene cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi livrate de către Gazprom pentru întreaga Republică Moldova. În schimb, Chișinăul a obținut un contract avantajos de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, la un preț de 73 dolari MW.

Citiți și: Laurențiu Pleșca – Decizia de a nu semna acordul MGRES ar fi însemnat sugrumarea Transnistriei și falimentul ei economic

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.