VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Prevenirea și combaterea traficului cu materiale nucleare/radioactive – discutate de Poliția de Frontieră și departamentul Energiei din SUA

Ședință comună a avut loc între delegațiile Poliției de Frontieră a Republicii Moldova și Departamentului Energiei din SUA cu privire la continuarea cooperării în cadrul Programului Depistarea si Prevenirea Cazurilor de Contrabandă cu Substanțe Nucleare (NSDD) pe domeniul prevenirii și combaterii traficului cu materiale nucleare/radioactive.

Întrunirea și-a propus ca scop asigurarea unui climat de securitate regional sustenabil în contextul actual de securitate.

În debutul ședinței au fost trecute în revistă activitățile desfășurate pe parcursul anului precedent, cât și progresele înregistrate în cadrul Programului NSDD, prin intermediul proiectelor de asistență externă de care beneficiază IGPF în prezent, precum și livrabilele recepționate, care vor contribui incontestabil la dezvoltarea și modernizarea Poliției de Frontieră, și de fapt, vor asigura alinierea structurii de frontieră la standardele internaționale aplicabile.

 De asemenea, asistența oferită de către echipa NSDD a Departamentului de Energie și Departamentului de Stat al SUA a contribuit la consolidarea dialogului bilateral – Poliția de Frontieră și Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei, în domeniul patrulării comune și a controlului comun pe segmentul de frontieră moldo-ucrainean.

În alocuțiunea sa, șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a remarcat parcursul excelent al cooperării cu partenerii americani, instituția beneficiind de un suport consistent în domeniul managementului frontierelor. ”Putem afirma cu certitudine că, până la moment, Guvernul SUA este unul dintre principalii parteneri strategici în domeniul combaterii traficului ilicit cu substanțe radioactive și alte obiecte interzise și apreciem enorm asistența oferită. Îmi exprim recunoștință poporului american pentru susținerea continuă în îmbunătățirea capacităților instituționale”, a menționat Rosian Vasiloi.

În încheierea întrevederii, părțile au evocat necesitatea unei colaborări fortificate pentru realizarea misiunii comune de asigurare a securității regionale prin activitățile de prevenire, depistare și interdicție a transportului ilegal cu substanțe nucleare și materiale radioactive.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.