VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Prețul la miezul de nucă s-a majorat cu 5 lei în prima săptămână a anul curent

În prima săptămână a anului 2023 a crescut prețul miezului de nucă pe piața din Republica Moldova cu 5 lei/kg, la o medie de 70 lei/kg (3,65 dolari/kg). Acest lucru nu se încadrează în tendința din ianuarie din ultimii trei ani, unde prețul la miezul de nucă a scăzut treptat, potrivit EastFruit.

Totodată, prețul mediu la miezul de nucă la începutul anului trecut era aproape de două ori mai mare – 120 MDL/kg (6,72 USD/kg). 

Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din R. Moldova constată că nu există premise clare pentru creșterea prețurilor de cumpărare a miezului de nucă pe piața internă.

Reprezentanții Uniunii sugerează că unii comercianți de nuci au vândut loturi relativ mici chiar la sfârșitul anului „și-au golit depozitele, iar acum reaprovizionează stocurile în cazul în care există cerere în a doua jumătate a lunii ianuarie care trebuie să fie urgentă”.

Potrivit sursei citate, în acest scop, producători au majorat prețul de cumpărare cu câțiva lei pe kilogram. Dacă în timpul apropiat exporturile nu cresc, nivelul prețurilor probabil va îngheța sau va scădea la nivelul de dinainte de Anul Nou.

De asemenea, este de remarcat faptul că prețul nucilor în coajă (pe care comercianții le procură de la producătorii autohtoni) rămâne la nivelul de la sfârșitul anului 2022 – aproximativ 30 MDL/kg (1,56 USD/kg).

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.