Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit marţi seară în Albania pentru a participa la o conferinţă de securitate. Este prima sa vizită în această ţară din Balcani de când Ucraina a fost invadată de Rusia, notează AFP, transmite Agerpres.
Ministrul albanez de externe, Igli Hasani, a făcut anunţul pe reţelele sociale, asigurând că ţara sa „este solidară cu Ucraina în lupta sa eroică împotriva Rusiei”.
Şeful statului ucrainean a călătorit prin lume în ultimele săptămâni pentru a aduna sprijin pentru ţara sa ale cărei forţe armate se confruntă cu lipsa muniţiei şi a armelor, în timp ce luptă împotriva avansului forţelor ruse pe teren.
Membra a NATO din 2009, Albania este un susţinător fervent al Ucrainei în faţa războiului de agresiune rusesc, dar liderii săi au rămas discreţi în ceea ce priveşte furnizarea de arme Kievului. În cursul unei vizite la mijlocul lui februarie în Albania, secretarul de stat american Antony Blinken a lăudat sprijinul Albaniei pentru Ucraina.
„Albania a fost una dintre primele ţări care au trimis ajutor militar Ucrainei după agresiunea rusă, arme, muniţii, vehicule blindate”, a declarat Blinken, adăugând că această ţară figurează printre cei mai mari zece susţinători ai Ucrainei, raportat la numărul de locuitori.
Această călătorie în Balcani intervine într-un moment în care preşedintele american Joe Biden îi primeşte la Casa Albă pe responsabilii democraţi şi republicani ai Congresului pentru a încerca să deblocheze un ajutor de 60 de miliarde de dolari (55 de miliarde de euro) pentru Ucraina.
Marți, Preşedintele ucrainean a efectuat o vizită în Arabia Saudită pentru a discuta despre medierea acestei ţări în schimburile de prizonieri de război dintre Kiev şi Moscova, precum și despre summit-ul de pace din Elveţia care va fi organizat în primăvară.
„Acum suntem foarte aproape de organizarea primului summit de pace şi contăm pe continuarea sprijinului activ din partea Arabiei Saudite”, a scris Zelenski într-un mesaj pe rețelele de socializare.
Ucraina a organizat mai multe întâlniri multilaterale pentru a discuta formula de pace cu reprezentanţi din zeci de ţări.