VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Grație suportului UE, peste 570 de elevii din Șoldănești vor avea condiții mai bune de studii

Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din orașul Șoldănești a devenit mai eficient energetic cu suportul financiar al Uniunii Europene. Astfel, circa 570 de elevi ai liceului și 65 profesori beneficiază de un mediu mai confortabil de studii și de muncă.

Lucrările de construcții în cadrul proiectului sus-menționat au inclus renovarea acoperișului și izolația pereților exteriori ai clădirilor blocurilor liceului, schimbarea geamurilor, reabilitarea sistemului interior de încălzire, lucrări de ventilare și electricitate, instalarea a 15 panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice, asigurarea cu apă caldă menajeră, renovarea blocurilor sanitare interioare ale instituției, dotarea cu tehnică performantă a bucătăriei instituției, precum și construirea căii de acces pentru persoanele cu nevoi speciale, lucrări de amenajare a teritoriului prin montarea pavajului și executarea scărilor exterioare.

Activitățile au fost realizate în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficiență energetică în clădirile publice”. Valoarea totală a lucrărilor de eficientizare energetică a liceului din orașul Șoldănești este de cca 2,94 milioane de Euro, din care 2,88 milioane Euro au fost oferiți de UE cu titlu nerambursabil și cca 62.800 de Euro – contribuție locală.

 „Școlile și liceele sunt locurile unde copii noștri învață, petrec timpul și își crează viitorul. O școală bună trebuie în primul rând să asigure condiții bune de învățământ. Și aici la Șoldăneși am văzut școala pe care vreau s-o văd în fiecare localitate din Moldova. Datorită suportului din partea GIZ și a UE, cei 574 de elevi vin la ore într-un mediu modern, prietenos și incluziv.”, a declarat Andrei Spînu, Viceprim-ministru, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Grație măsurilor de eficiență energetică implementate cu suportul Uniunii Europene, instituția va reduce atât consumul normat de energie, cât și emisiile anuale de CO2 în vederea asigurării îmbunătățirii impactului de mediu.

 „Într-o lume în care consumul de energie a atins cote fără precedent, este extrem de important să profităm de avantajele tehnologiilor de eficiență energetică. Prin acest proiect am dorit să integrăm tehnologiile inteligente și sistemele de gestionare a energiei astfel încât școlile să poată monitoriza și regla consumul de energie pentru o eficiență sporită. Școlile eficiente din punct de vedere energetic oferă multe alte  beneficii, inclusiv prin impact pozitiv asupra bunăstării și performanței școlare. Aici mă refer la calitatea îmbunătățită a aerului, acustica mai bună și condițiile optime de iluminare” a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Proiectul de renovare a Liceului Teoretic din Șoldănești este este ultimul din seria proiectelor implementate de Agenția de Dezvoltare Regională Centru cu suportul financiar al Uniunii Europene. Au fost implementate 4 proiecte de eficiență energetică în clădiri publice și 2 proiecte de îmbunătățire a infrastructurii de apă și canalizare. Valoarea totală a proiectelor implementate în regiunea Centru este de circa 12,82 milioane de Euro.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.