VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Președinta Camerei Deputaților Parlamentului din Cehia: Republica Moldova este așteptată în Uniunea Europeană

Republica Moldova este așteptată în Uniunea Europeană, spune președinta Camerei Deputaților Parlamentului din Cehia, Markéta Pekarová Adamová.

În timpul întrevederii cu președintele Parlamentului de la Chișinău, oficialul ceh a menționat că țara sa va oferi expertiză Republicii Moldova în procesul de eurointegrare. Iar Ucrainei Cehia îi va oferi suport militar până când Rusia va fi înfrântă în acest război.

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a menționat în context că neutralitatea nu înseamnă ignorarea capacităților de apărare, iar Republica Moldova intenționează să investească în acest domeniu, transmite IPN.

„Am discutat problemele legate de securitatea energetică, dar și despre securitatea în regiune, care afectează Republica Moldova. Faptul că Gazprom a redus nejustificat volumele de gaze naturale cu 30%, face ca situația noastră să devină și mai complicată. Dar suntem siguri că împreună cu prietenii noștri, vecinii noștri, vom găsi soluții pentru această problemă previzibilă, pe care o anticipăm”, a declarat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

Șeful legislativului a solicitat suport din partea Cehiei la capitolul atragerii fondurilor de coeziune. „În contextul ultimelor evenimente legate de survolarea spațiului aerian al Republicii Moldova de trei rachete lansate din Marea Neagră, înțelegem o dată în plus că trebuie să investim în sistemele noastre de apărare.

Căutăm soluții nu doar pentru a urmări rachete sau aparate de zbor, dar să avem și sisteme care să poată opune rezistență unor astfel de încercări. Deși coloana a 5-a se opune, noi le spunem că neutralitatea nu înseamnă să nu-ți aperi inclusiv spațiul aerian. Din contra, când ai un astfel de statut trebuie să acorzi mai multă atenție acestei dimensiuni. Dacă ne referim la operațiuni militare terestre, un pericol imediat nu există”, a precizat Igor Grosu.

În timpul conferinței de presă comune susținută de cei doi oficiali, președinta Camerei Deputaților Parlamentului ceh a menționat că evoluțiile războiului din Ucraina trebuie să mențină unitatea și solidaritatea atât a țărilor membre, cât și a statelor asociate Uniunii Europene.

„Cehia vrea să dea un semnal ferm Republicii Moldova că este așteptată în Uniunea Europeană. Nu doar Moldova are nevoie de UE. Avem nevoie unii de alții. Noi ajutăm Ucraina ca să învingă în acest război, nu există altă opțiune. De la începutul războiului am furnizat muniții și echipamente. Securitatea întregii regiuni este o prioritate pentru noi. Înțelegem oboseala la nivelul întregii societăți, dar trebuie să menținem unitatea între statele UE și statele asociate. Vom menține sancțiunile aplicate Rusiei, examinăm posibilitatea unor sancțiuni noi și vom continua cu suportul militar până la sfârșitul acestui război”, a spus președinta Camerei Deputaților a Parlamentului din Cehia, Markéta Pekarová Adamová.

De-a lungul timpului, Cehia a susținut în Republica Moldova peste 50 de proiecte, fiind vorba de investiții de peste 14 milioane de euro. Cel mai recent proiect finanțat de Cehia în Republica Moldova fost construcția stației de epurare a apelor uzate la Briceni.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.