VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Presa internațională despre Adunarea „Moldova Europeană”: Zeci de mii de oameni s-au adunat pentru a proclama aspirațiile europene și depărtarea de Rusia

Adunarea „Moldova Europeană” din Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, a fost intens mediatizată de presa internațională. Presa europeană a pus accent pe aspirațiile occidentale ale moldovenilor, prezența președintei Parlamentului European și numărul mare de participanți la eveniment. În același timp, presa rusă a evidențiat mesajele antiguvernamentale de la mitingul organizat de Partidul „ȘOR” în cele trei orașe.

BBC notează că „Zeci de mii de cetățeni au participat la un miting pro-UE în capitala Republicii Moldova, pe fondul tensiunilor cu Rusia”

Un vast miting pro-UE a avut loc în capitala Republicii Moldova, Chișinău, organizat de președintele țării, Maia Sandu.

AFP a spus că susținerea manifestată în PMAN de cetățenii moldoveni în favoarea ideii de integrare europeană, se datorează în special și obținerii statutului de țară candidat, primit în 2022, în urma declanșării războiului în Ucraina. 

Zeci de mii de moldoveni s-au adunat duminică pentru a cere aderarea la Uniunea Europeană a țării, a cărei cerere de aderare la bloc a fost accelerată de războiul din Ucraina.

Jurnaliștii francezi mai menționează că, aderarea la UE ar putea dura un deceniu sau mai mult, având în vedere lista lungă de cerințe pe care țările candidate trebuie să le îndeplinească pentru a putea sta alături de celelalte națiuni pe piața unică europeană.

Publicația a menționat și faptul că țara noastră urmează să găzduiască Summitul din 1 iunie care va reuni circa 50 de liderii europeni.

Agenția Reuters transmite că zeci de mii de oameni au venit să susțină astăzi guvernarea în parcursul european al Republicii Moldova, în timp ce Rusia încearcă să destabilizeze țara.

„Moldova a fost grav afectată de impactul invaziei Moscovei asupra Ucrainei vecine, pe care Chișinăul a condamnat-o în repetate rânduri și a solicitat aderarea la Uniunea Europeană”, scrie Reuters.

Jurnaliștii agenției au menționa și despre existența contraprotestelor în mai multe localități din țară. 

Liderul partidului de opoziție pro-rusă Shor, omul de afaceri exilat Ilan Shor, le-a spus susținătorilor săi la protestele rivale din mai multe orașe prin intermediul unei conexiuni video, că va solicita un referendum asupra politicii externe a Republicii Moldova.

Ziarul italian La Repubblica, a remarcat că „zeci de mii de oameni s-au adunat în capitala fostei țări sovietice pentru a proclama aspirațiile europene împotriva Rusiei. Republica Moldova vede aderarea la UE ca singura garanție de a nu fi următoarea țintă pentru Rusia".

Fosta republică sovietică de 2,6 milioane de locuitori vede intrarea ei în UE ca singura garanție a nu fi următoarea țintă pentru Rusia după invazia țării vecine, Ucraina. 

Jurnaliștii italieni au scris și despre manifestațiile pro-ruse organizate regulat: Zguduită în mod regulat de demonstrațiile pro-ruse, Moldova se confruntă și cu prezența soldaților ruși pe pământul său, în regiunea separatistă pro-rusă din Transnistria.

Bloomberg notează că „Moldovenii au ieșit duminică pe străzile capitalei lor, Chișinău, pentru a-și arăta sprijinul față de aderarea țării la Uniunea Europeană și pentru a semnala o îndepărtare de decenii de influență rusească”.

Și jurnaliștii de peste Prut au reflectat atît Adunarea Națională din PMAN cît și manifestațiile antiguvernamentale.  Jurnaliștii HotNews au publicat un reportaj intitultl „Ce nu s-a văzut la TV la cel mai mare miting pro-UE din Moldova: „Actuala guvernare trebuie să mai demonstreze niște pași concreți”- corespondență de la Chișinău”. G4media a scris că „Președintele Maia Sandu a reușit să atragă în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău zeci de mii de manifestanți, pentru a-și exprima susținerea pentru demersul aderării la Uniunea Europeană”.

Euronews.ro a scris că, în timp ce „La Chișinău se vorbește de aderarea R. Moldova în UE până în 2030, la mitingurile proruse se cere referendum”. În articol se menționează că Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a reconfirmat faptul că R. Moldova este „parte a familiei europene” iar oficialii europenei vor fi mereu alături de țara noastră: „Moldova nu este singură!”.

Agenția oficială rusă TASS a scris că, participanții la un miting pro-european de la Chișinău, organizat la inițiativa președintei Maia Sandu, au cerut autorităților să introducă în constituție o clauză privind ireversibilitatea aderării țării la UE.

Agenția rusă a notat că „reprezentanții partidelor de opoziție au criticat planurile autorităților, condamnând utilizarea surselor financiare bugetare de către autorități, precum și implicarea funcționarilor publici”. TASS a mai scris că opoziţia moldovenească a organizat mitinguri pentru a cere un referendum privind politica externă „Cererile pentru mitinguri alternative în capitală au fost depuse de cele mai mari forțe de opoziție ale republicii, însă Comisia pentru Situații Excepționale a acordat prioritate autorităților, iar opoziția a mutat manifestațiile în alte orașe”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.