Premierul ucrainean Denis Șmîgal a declarat la BBC că va avea loc un „Al Treilea Război Mondial” dacă Ucraina pierde în confruntarea cu Rusia și cere Congresului SUA să aprobe proiectul de lege pentru ajutor extern, blocat mai mult timp de republicani. Denis Șmîgal și-a exprimat „optimismul precaut” că parlamentarii americani vor adopta măsura aprig contestată, care ar aloca Kievului 61 de miliarde de dolari.
Camera Reprezentanților urmează să voteze pachetul sâmbătă. Pachetul de ajutor extern include finanțare și pentru Israel, precum și pentru Indo-Pacific. Aflat la Washington, miercuri, prim-ministrul Șmîhal a vorbit într-un interviu pentru BBC despre asistența de securitate a SUA: „Avem nevoie de acești bani ieri, nu mâine, nici astăzi”. „Dacă nu o vom proteja, Ucraina va cădea”, a adăugat el. „Deci, sistemul global de securitate va fi distrus și toată lumea va trebui să găsească un nou sistem de securitate. Sau, vor fi multe conflicte, multe astfel de războaie și, în cele din urmă, ar putea duce la Al Treilea Război Mondial”, a subliniat premierul ucrainean, citat de Digi24.
Nu este prima dată când Ucraina lansează un avertisment atât de alarmant cu privire la consecințele unei potențiale înfrângeri. Anul trecut, președintele Volodimir Zelenski a spus că, dacă Rusia câștigă conflictul, ar putea invada în continuare Polonia, declanșând al Treilea Război Mondial. Dar oficialii de la Kremlin au ridiculizat astfel de afirmații și le-au numit sperieturi occidentale. Luna trecută, președintele Vladimir Putin a respins sugestiile potrivit cărora Rusia ar putea într-o zi să atace Europa de Est drept „complet prostii”. Rusia nu a atacat niciodată o țară din NATO, care include Polonia. Pactul de apărare colectivă al NATO spune clar că un atac asupra unui membru al Alianței constituie un atac asupra statelor membre. În interviul de miercuri, prim-ministrul Șmîhal a fost întrebat despre o afirmație recentă a republicanului Michael McCaul, care a spus că membrii propriului său partid sunt „infectați” de propaganda rusă. Șmîhal a răspuns că „ar trebui să înțelegem că dezinformarea și propaganda influențează aici, în Statele Unite, pe mulți oameni, în Uniunea Europeană pe mulți oameni, cum ar fi în Ucraina”. Opoziția conservatoare a partidului republican a blocat de luni de zile pachetul de ajutor pentru Ucraina. Unii dintre acei parlamentari s-au opus trimiterii de zeci de miliarde de dolari în străinătate, fără a aproba mai întâi fonduri pentru securitatea frontierei SUA-Mexic. Acești conservatori au respins, de asemenea, ca defăimătoare, orice sugestie că ar putea fi influențați de Kremlin. Președintele Joe Biden a spus într-o declarație, miercuri, că va semna legea care aprobă pachetul de ajutor, imediat ce va fi adoptată de Congres „pentru a trimite un mesaj lumii: suntem alături de prietenii noștri”. Ucraina depinde în mod critic de aprovizionarea cu arme din SUA și Occident pentru a continua lupta împotriva Rusiei, care are un număr superior de trupe și muniție.