VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Premierul României anunță un nou pachet de ajutor pentru R. Moldova în diferite sectoare

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat în ședința de astăzi a Guvernului că o decizie majoră de astăzi vizează noul pachet de ajutor pentru Republica Moldova, adoptat prin ordonanță de urgență, transmite IPN.

„În primul rând, continuăm exportul de energie – măsură esențială pentru supraviețuirea economică a fraților noștri. Astfel planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova, folosind arma energiei, a eșuat”, a declarat Marcel Ciolacu.

Una dintre chestiunile de pe ordinea de zi a executivului de la București este un proiect de ordonanță de urgență ce se referă la piața de energie electrică și gaze naturale. Potrivit proiectului, în cazurile în care Republica Moldova nu poate să își asigure consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova în acest sens. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova.

În proiectul ordonanței se face trimitere la riscurile persistente, menționându-se că războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și urmările acestuia continuă să afecteze semnificativ securitatea energetică a Republicii Moldova, la care se adaugă și situația impredictibilă din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Al doilea palier de sprijin pentru Republica Moldova este educația ca parte a acordului bilateral.

Este vorba despre un proiect de hotărâre privind acordarea finanțării din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului României, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru proiectul „Reconstrucția capitală a căminului studențesc nr.3 al Universității de Stat B.P. Hasdeu din Cahul”. Acesta a fost propus de Republica Moldova în baza „Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.