VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Premierul Indiei, în vizită în Rusia. Narendra Modi și Vladimir Putin au avut „discuții prietenești” la reședința președintelui rus de lângă Moscova

Îmbrățișări, plimbări și gustări în aer liber. Așa a fost primit de Vladimir Putin premierul Indiei, care se află într-o vizită de două zile în Rusia. Narendra Modi a fost invitat de liderul de la Kremlin la luxoasa reședință prezidențială din suburbia Moscovei. Discuțiile fără cravată, într-o atmosferă prietenoasă, au avut loc chiar în ziua în care Ucraina se confruntă cu cel mai violent atac cu rachete al armatei ruse din acest an.

Narendra Modi, care a fost reales premier al Indiei în iunie, și-a început vizita în Rusia printr-o întâlnire „informală” cu Vladimir Putin în seara de luni, la reședința acestuia din Novo-Ogariovo, situată la periferia Moscovei, înaintea discuțiilor oficiale de marți de la Kremlin, transmite CNN.

Călătoria de două zile a lui Modi marchează prima sa vizită în Rusia de când Putin și-a început invazia pe scară largă în Ucraina în urmă cu aproape doi ani și jumătate, cu imagini și filmulețe care îi arată pe cei doi lideri îmbrățișându-se, discutând la ceai, mergând într-un vehicul electric și urmărind un spectacol de cai.

„Să vizitezi casa unui prieten este cu siguranţă o mare bucurie. M-aţi invitat la dumneavoastră acasă. Vreau să vă mulţumesc pentru crearea unui program atât de interesant al vizitei, pentru cuvintele dumneavoastră calde. Vă sunt foarte recunoscător”, i-a spus Modi lui Putin, potrivit unei transcrieri publicate pe site-ul Kremlinului a primelor cuvinte schimbate de cei doi în momentul în care Putin l-a primit pe premierul indian la Novo Ogariovo.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a criticat pe Modi pentru această vizită, calificând-o drept o „o mare dezamăgire”.

„Este o dezamăgire uriașă și o lovitură devastatoare pentru eforturile de pace să-l vezi pe liderul celei mai mari democrații din lume îmbrățișându-l pe cel mai sângeros criminal din lume la Moscova”, a scris Zelenski pentru X.

Departamentul de Stat al SUA a declarat luni că Washingtonul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la relația Indiei cu Rusia pe fondul invaziei Ucrainei de către Moscova.

„Îndemnăm India, așa cum facem orice țară atunci când se angajează cu Rusia, să clarifice că orice soluție a conflictului din Ucraina trebuie să fie una care să respecte Carta ONU, care să respecte integritatea teritorială a Ucrainei și suveranitatea Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat, Matthew Miller.

Modi nu a abordat războiul din Ucraina în timp ce a vorbit marți cu diaspora indiană la Moscova, dar a lăudat relațiile dintre cele două țări. Modi a anunțat, de asemenea, deschiderea a două noi consulate în orașele rusești Ekaterinburg și Kazan pentru a „facilita călătoriile și afacerile”.

Rusia rămâne un furnizor cheie de petrol și arme la preț redus pentru India, în special după sancțiunile impuse Moscovei de Statele Unite și aliații săi, care au venit ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei și au închis majoritatea piețelor occidentale pentru exporturile rusești. Potrivit analiștilor, India primește acum peste 40% din importurile sale de petrol din Rusia.

Sub conducerea lui Modi, India a evitat să condamne acțiunea militară a Rusiei în Ucraina, subliniind în același timp necesitatea unei reglementări pașnice. Dar izolarea Rusiei de Occident și prietenia înfloritoare cu Beijingul au afectat parteneriatul vechi al Moscovei cu New Delhi.

Din Rusia, Modi va călători la Viena pentru prima vizită în capitala Austriei a unui lider indian de la Indira Gandhi, în 1983.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.