VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Prejudicii de peste 500.000 de lei: Angajați ai ocolului silvic Talmaza, implicați într-o schemă de fraudă cu lemne

Angajați ai ocolului silvic Talmaza, printre care ingineri și factori de decizie, dar și angajați ai Inspectoratului de Protecție a Mediului ar fi implicați într-o schemă de fraudă cu lemne.

Ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, a anunțat la un briefing de presă că verificările efectuate au constatat o diferență de 344 de metri cubi de lemn între masa lemnoasă reală și cea indicată în documente. Sunt cam 50 de mașini de lemn care, crede ministrul, ar fi ajuns să fie vândut la negru.

Sergiu Lazarencu a precizat că în luna iunie a fost creată o comisie pentru a verifica cum întreprinderile silvice exploatează parchetele și suprafețele de pădure și pun în valoare masa lemnoasă.

„Una din modalitățile prin care se aduce prejudiciu mediului, dar și sectorului silvic este punerea în valoare a masei lemnoase pe picior, ceea ce am depistat în cadrul controlului la întreprinderea silvică Tighina, mai exact în ocolul silvic Talmaza. Datele preliminare sunt alarmante. Urmare a verificării a cinci parchete de pe un teritoriu de doar 4,1 hectare, care urmau să fie exploatate în toamna 2024, s-a constatat o diferență de volum de 491 de metri steri sau 344 de metri cubi, valoarea cărora este în jur de 360 de mii de lei, dar cu toate încălcările depistate în acest ocol, suma prejudiciilor ar putea depăși jumătate de milion de leiˮ, a comunicat ministrul mediului, citat de IPN.

Directorul Agenției „Moldsilvaˮ, Victor Durbală, a spus că, în baza unui ordin, a fost creat grupul de lucru mixt pentru efectuarea verificărilor în perioada 18 iunie-5 iulie în ocolul silvic Talmaza și întreprinderea pentru silvicultură Tighina. Materialele verificărilor vor fi transmise instituțiilor de resort, iar pe intern vor fi inițiate mai multe anchete de serviciu pentru personalul silvic și toate persoanele care au admis încălcări vor fi sancționate.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.