VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Preferințele moldovenilor la prezidențiale

Aproape fiecare al doilea moldovean vrea organizarea alegerilor prezidențiale anticipate, fără a aștepta scrutinul ordinar de la sfârșitul anului 2024. În cazul unor alegeri pentru șefia statului, Maia Sandu în continuare este candidatul favorit în rândul cetățenilor, arată un nou sondaj realizat de IMAS.

Potrivit studiului, actuala președintă ar fi susținută de 28,5% dintre moldovenii cu drept de vot, urmată de Igor Dodon – cu 23,9 la sută din sufragii, iar pe locul al treilea s-a clasat Ion Ceban, care ar acumula 8,3% din voturi. În top 5 se mai regăsesc fostul premier Ion Chicu și fostul șef de stat Vladimir Voronin.

Astfel, în turul doi se vor duela Maia Sandu și Igor Dodon. Potrivit intervievaților, câștigător ar ieși Igor Dodon, cu 45%, iar Maia Sandu ar acumula 38% din sufragii. Autorul studiului a precizat că cercetarea a fost realizată doar pe teritoriul Republicii Moldova și nu au fost luate în calcul preferințele moldovenilor din diasporă a cărei pondere, de exemplu, a răsturnat mai multe situații la scrutinele precedente.

Moldovenii au fost întrebați și cum apreciază activitatea politicienilor din Republica Moldova. Astfel, în top 3 al liderilor care au obținut note de la 7 la 10 se numără Igor Dodon, cu o pondere de 44,3%, Ion Ceban, cu o cotă de 43,3%, și Maia Sandu – cu 41,7%.

Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 2-19 mai pe un eșantion de 1112 persoane. Marja de eroare este de 3%.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.