VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Precizări de la Procuratura Anticorupție privind alegerile din Găgăuzia: 11 persoane au statut de bănuit

După ce ieri, la Comrat, candidata Partidului ”Șor”, formațiune declarată recent neconstituțională, Evghenia Guțul, a fost învestită în funcţia de guvernator al Găgăuziei, astăzi, Procuratura Anticorupție vine cu precizări privind cauza penală privind finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor în cadrul campaniei electorale de alegerea a candidatului la funcția de bașcan.

Potrivit PA, până la momentul actual, au fost recunoscute în calitate de bănuit 11 persoane.

Cauza penală a fost pornită la data de 27 aprilie 2023 de Centrului Național Anticorupție (CNA), în baza materialelor parvenite de la Inspectoratul Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției, conform elementelor constitutive ale componențelor de infracțiune de coruperea alegatorilor și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale.

În cadrul urmăririi penale, la 07 și 13 mai 2023, de către angajații CNA, în comun cu angajații INI, sub controlul Procuraturii Anticorupție, au fost efectuate percheziții la persoanele vizate, unde au fost depistate și ridicate mijloace materiale de probă cum ar fi: înscrisuri de ciornă ce vizează cheltuieli de transportare a alegătorilor; înscrisuri de ciornă ce vizează oferirea de produse alimentare; tehnică de calcul; liste ale persoanelor care ar fi fost remunerate; mijloace bănești ș.a.

Totodată, la 16 mai 2023, de la Judecătoria Comrat, sediul mun. Comrat, au fost ridicate listele electorale, care au fost examinate cu participarea membrilor Comisii Electorală Centrală (CEC) UTA Găgăuzia. Fiind examinate listele, până la moment, s-a stabilit aproximativ 50 de persoane care figurează ca alegători, deși aceștia nu se aflau pe teritoriul Republicii Moldova în perioada scrutinului electoral.

În continuare, se efectuează un șir de acțiuni de urmărire penală, inclusiv, examinarea obiectelor ridicate în cadrul perchezițiilor (telefoane mobile, tehnică de calcul, înscrisuri, etc.).

Pentru infracțiunea comisă, legea prevede o pedeapsă cu amendă până la 92.500 de lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani.  Ca urmare, în cazul în care, de către instanța de judecată va fi stabilită vinovăția persoanelor pe episodul dat, pedeapsa stabilită de lege prevede privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții legate de activitatea politică.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.