VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Popescu, întrevedere cu Aurescu: Suntem uniți în lucrul nostru comun de a aduce R. Moldova în Uniunea Europeană

”Suntem uniți în condamnarea acestui război. Suntem uniți în dorința și efortul nostru comun de a păstra pacea în Republica Moldova. Suntem uniți în protejarea cetățenilor noștri de efectele adverse ale acestui război. Uniți în lucrul nostru comun de a aduce țara noastră în Uniunea Europeană”. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, după o întrevedere cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

Pe final de 2022 închei șirul de întrevederi cu omologii mei prin găzduirea la Chișinău a bunului prieten și coleg – Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al României. A fost un an extrem de dificil pentru regiunea noastră, pentru Ucraina, dar și Republica Moldova, dar împreună cu România continuăm să gestionăm consecințele acestui război.

Împreună cu România și țările membre ale Uniunii Europene, Republica Moldova a marcat o reușită istorică în anul 2022 – am devenit stat candidat pentru aderare la UE. Am reușit împreună să organizăm în premieră ședința comună a legislativelor, să găzduim la Chișinău ședința comună a guvernelor noastre. Nu am să obosesc să reamintesc, inclusiv în spațiul public, că în drumul nostru de aderare la UE Republica Moldova are doi ambasadori în fiecare capitală – cei ai Republicii Moldova precum și cei ai României. Interacțiunea fără precedent a diplomațiilor noastre, împreună cu efortul comun al șefilor de stat Maia Sandu și Klaus Iohannis, ai guvernelor și legislativelor noastre, ne-au permis să fortificăm parteneriatul strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova și să întărim comunitatea noastră de limbă, istorie și cultură.

Constat că datorită acestor eforturi comune, a deschiderii Chișinăului și a Bucureștiului, relația noastră cu România este cea mai apropiată și puternică din ultimele 3 decenii. Despre susținerea concretă a României cunoaște fiecare comunitate și familie, indiferent de limba vorbită sau preferințele politice și geopolitice. Sunt proiecte care au un impact direct asupra îmbunătățirii calității vieții cetățenilor și lista este lungă”, a scris ministrul.

Totodată, Popescu a menționat că cu toate provocările hibride cu care se confruntă R. Moldova, în prezent ”țara noastră are nevoie de toată solidaritatea prietenilor noștri din vest pentru a ne apăra democrația și libertatea noastră”.

Suntem uniți în condamnarea acestui război. Suntem uniți în dorința și efortul nostru comun de a păstra pacea în Republica Moldova. Suntem uniți în protejarea cetățenilor noștri de efectele adverse ale acestui război. Uniți în lucrul nostru comun de a aduce țara noastră în Uniunea Europeană. Vreau să reamintesc cu apreciere declarațiile președintelui român Klaus Iohannis, care a spus alături de președinta Maia Sandu, cu subiect și predicat că „România este cea mai apropiată de Republica Moldova şi nu vă abandonăm indiferent în care scenariu vom ajunge cu toţii prin acest nefericit război dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Republica Moldova a participat la ministeriala NATO de la București. Acest eveniment internațional este un succes diplomatic al României, al diplomației române, al domnului ministru Bogdan Aurescu. Atât în plan bilateral cu România, cât și în interacțiunea noastră cu UE, sau alte țări partenere cum sunt SUA sau Maria Britanie, țara noastră este determinată să-și consolideze sectorul de apărare și securitate.

Cu toate provocările hibride cu care ne confruntăm, avem nevoie de toată solidaritatea prietenilor noștri din vest pentru a ne apăra democrația și libertatea noastră. Apreciem rolul României care, alături de Germania și Franța, a co-fondat Platforma de sprijin pentru Moldova, în cadrul căreia partenerii noștri de dezvoltare din toată lumea liberă și democratică ne oferă suport țintit. La Conferințele de la Berlin, București și Paris am obținut importante angajamente nu doar pe termen scurt, dar și pe termen lung ca să menținem stabilitatea, coeziunea socială, să consolidăm democrația și să avansăm reformele și parcursul nostru european. Următoarea conferință a Platformei o vom găzdui la Chișinău.

România este și principalul nostru partener comercial și destinația nr. 1 pentru exportatorii noștri – fiind piața care acoperă aproape 1/3 din export. Către sfârșitul acestui an am atins cifra de 3,5 miliarde dolari SUA în comerțul bilateral, în creștere comparativ cu anul trecut. Am vorbit cu domnul ministru despre modalitățile de susținere a acestei tendințe și diversificare a comerțului nostru bilateral.

Lucrăm împreună și la deschiderea cât mai rapidă a podului de pontoane și a punctului de trecere al frontierei Leova – Bumbăta. De asemenea, am vorbit despre avansarea pe subiectul inițierii construcției podului rutier Ungheni – Ungheni, liniei electrice Bălți – Suceava și a liniei Vulcănești – Chișinău.

Cooperarea Republica Moldova – România – Ucraina este un alt exemplu al diplomației active, realizată printr-o reuniune trilaterală la Odesa ai miniștrilor de externe și ai energiei, unde am reconfirmat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina și am abordat cooperarea în sectorul energetic și al integrării europene, dar și intenția de a organiza noi reuniuni 3+3.

Ne aflăm la un adevărat moment de cotitură pentru viitorul nostru și aș vrea ca la fel cum la ultima noastră reuniune la Bruxelles, Republica Moldova și România, au stat împreună, la masa europeană de la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din cadrul UE și ai Parteneriatului estic. Sper că această vecinătate de la reuniunile de la Bruxelles să fie cât mai curând una permanentă.

Aș vrea să subliniez și dedicația personală a ministrului Bogdan Aurescu pentru Republica Moldova, parcursul nostru european și transformarea europeană a țării. Un sprijin foarte concret și pe linia MAEIE, a fost și cursul de instruire pentru diplomații și funcționarii antrenați în promovarea obiectivelor de aderare la UE, organizate prin intermediul Institutul Diplomatic Român. Anul viitor, cu ajutorul Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania vom continu acest program.

Suntem recunoscători României și fiecărui român pentru tot suportul în calea reformelor și a consolidării rezilienței în drumul nostru ireversibil de aderare la Uniunea Europeană, alături de România”, a mai scris Popescu.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.