VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Polonia va prelua activele din ţară ale Gazprom, care deţin secţiunea poloneză a gazoductului Yamal

Polonia va prelua activele din ţară ale Gazprom, a declarat luni un ministru, adăugând că măsura se referă la participaţia de 48% a companiei ruse în Europolgaz, care deţine secţiunea poloneză a gazoductului Yamal, transmite Reuters.

Trecerea activelor sub administrare obligatorie va asigura securitatea infrastructurii critice utilizate pentru tranzitul gazelor, a declarat ministrul polonez al Dezvoltării, Waldemar Buda, într-o declaraţie transmisă prin e-mail.

În septembrie, Polonia a impus sancţiuni Gazprom şi a declarat că activele sale vor fi îngheţate, după ce în aprilie a sancţionat 50 de oligarhi şi companii din Rusia, inclusiv Gazprom, pentru a creşte presiunea asupra Moscovei cu privire la invazia sa din Ucraina.

În acelaşi timp, Rusia a oprit exporturile de gaze către Polonia, după ce Varşovia a refuzat să plătească în ruble.

„Facem tot ce putem pentru a contracara agresiunea Rusiei şi a elimina capitalul şi influenţa rusă, exproprierea nu este posibilă în conformitate cu constituţia poloneză, prin urmare am decis să instituim un management obligatoriu”, a spus Buda.

În timp ce Europolgaz deţine secţiunea poloneză lungă de 684 de kilometri a Yamal, conducta este operată de compania poloneză de transport de gaze Gaz-System.

După ce grupul Gazprom a fost sancţionat, operatorul de conducte nu a avut un partener pentru a lua decizii cheie privind infrastructura.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.