VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Polonia va oferi Ucrainei tancuri germane „Leopard”. Duda: „Vrem să fie o coaliție internațională”

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri că Polonia va oferi Ucrainei o companie de tancuri germane Leopard – dar va face acest lucru doar împreună cu aliații săi, relatează BBC.

„O companie de tancuri Leopard va fi transferată ca parte a acțiunilor coaliției [de aliați ai Ucrainei]. Vrem să fie o coaliție internațională”, a declarat Duda miercuri, la Lvov, după întâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

O companie de tancuri din armata poloneză este formată din 14 tancuri. În total, Polonia, potrivit datelor din surse deschise, are aproape 250 de tancuri „Leopard 2” germane cu diferite modificări.

În ultimele zile, presa europeană a scris că Polonia și Franța cer permisiunea Germaniei, în calitate de țară producătoare, de a transfera tancuri „Leopard” în Ucraina.

Duda și-a exprimat speranța că o companie de tancuri din Polonia, împreună cu tancuri Leopard și alte tancuri din alte țări, vor fi predate Ucrainei foarte curând.

Până în prezent, partenerii Ucrainei nu i-au furnizat acesteia niciun tanc de fabricație occidentală.

Volodimir Zelenski a declarat reporterilor după o întâlnire la Lvov că vede „semnale foarte pozitive” în ceea ce privește furnizarea de tancuri și că așteaptă decizii nu numai din partea Poloniei, ci și din partea altor țări.

„Ne așteptăm la o decizie comună. [Doar] un singur stat cu (tancuri) Leopard nu ne va putea ajuta, pentru că ne luptăm cu mii de tancuri rusești. […] Nu vreau să numesc în mod specific statele, dar așteptăm astăzi un alt semnal pozitiv din partea unui alt stat cu privire la livrările de tancuri moderne de tip occidental către noi”, a declarat Zelenski.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.