VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Politolog: Este necesară crearea unei platforme de discuții între forțele proeuropene în sprijinul integrării RM în UE

Partidul de guvernământ, Acțiune și Solidaritatea, care este unul proeuropean, trebuie să inițieze o platformă de discuții cu privire la realizarea obiectivului integrării europene. De această părere este politologul Ilian Cașu potrivit căruia platforma trebuie să fie lansată de guvernare și trebuie să includă partide veritabil europene, experți și reprezentanți ai societății civile.

Potrivit politologului, procesul de integrare europeană este foarte complex și de durată, de aceea este imposibil ca doar o singură forță politică să-și asume realizarea acestui obiectiv național.

„Partidul de guvernământ, care este unul proeuropean, trebuia cel puțin lunar sau trimestrial să inițieze o platformă de discuții. Știu că au fost câteva cazuri după invazia Rusiei în Ucraina, când dna președintă i-a adunat pe liderii principalelor partide proeuropene sau democratice. În opinia mea, trebuie să fie această platformă, pentru că e clar că partidele proeuropene au diferite viziuni vizavi de cum să implementăm, cum să traducem în practică acest proces, întrucât este unul foarte complicat. Dar la o masă rotundă, unde prin discuții controversate, se ajunge la un consens, dar lucrul acesta nu s-a făcut”, a spus Ilian Cașu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

În opinia politologului, cetățenii au făcut mult mai mult pentru integrarea în UE decât autoritățile și fruntașii partidelor politice.

„Noi trebuie să spunem franc – cetățenii au făcut mult mai mult decât autoritățile și decât fruntașii partidelor politice. În opinia mea, așa cum a anunțat premierul Recean la sfârșitul anului trecut, avem mult de muncă. Trebuie să muncească autoritățile, în primul rând, și politicienii, clasa politică”, a conchis Ilian Cașu.

Ilian Cașu afirmă că consolidarea partidelor pro-europene va contribui decisiv la fortificarea parcursului european al țării.

La 14 decembrie, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.