VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Poliția Națională a primit azi din partea UE 40 de mașini de patrulare și 100 de camere video corporale

Uniunea Europeană a predat 40 de vehicule de patrulare și 100 camere video corporale Inspectoratului General al Poliției (IGP) în cadrul unui proiect finanțat de UE și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în Republica Moldova. Donația, în valoare de 710 000 euro, are drept scop consolidarea capacităților poliției de a răspunde prompt în situații de urgență și de a proteja drepturile persoanelor care trăiesc în comunitățile locale.

Camerele video corporale vor spori responsabilitatea poliției, vor proteja drepturile cetățenilor moldoveni, precum și ale refugiaților ucraineni și ale cetățenilor țărilor terțe. Acestea vor contribui la sporirea transparenței interacțiunilor. Automobilele de patrulare vor fi repartizate pe teritoriul țării pentru a consolida capacitățile IGP de a răspunde în timp util la orice situație de urgență.

 Ceremonia de predare-primire a avut loc la sediul IGP din Chișinău, în prezența Comisarului European pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, a Ministrului Afacerilor Interne din Republica Moldova, Adrian EFROS, și a Șefului de programe al OIM Moldova, Damien Fresnel.

 „Acest generos suport din partea UE, în valoare de 710 000 euro este menit să răspundă nevoilor stindente exprimate de autoritățile naționale în contextul situațiilor de urgență, cum ar fi criza refugiaților, securizarea frontierelor, liniile de solidaritate și criza energetică. Acesta va consolida în continuare capacitățile naționale în conformitate cu acquis-ul UE, și va spori încrederea cetățenilor prin dezvoltarea Poliției Comunitare. Suntem convinși că asistența acordată astăzi va contribui la continuarea dezvoltării unei poliții moderne, responsabile și digitale, care aplică legile și este mai aproape de cetățenii săi”, a declarat Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi.

„Republica Moldova și-a reafirmat rolul crucial de punte între Uniunea Europeană și Ucraina, facilitând evacuarea și tranzitul în siguranță al persoanelor afectate de conflict. Proiectul nostru continuă să acorde prioritate oferirii unor condiții demne de găzduire, asistență medicală de urgență, protecție și rute de tranzit sigure pentru refugiații ucraineni care caută siguranță și stabilitate. Vă mulțumim pentru cooperarea, angajamentul și colaborarea dumneavoastră acordată pentru a ne consolida încrederea, pentru a oferi sprijin persoanelor care fug de teroare, ca să găsească un refugiu sigur în comunitățile noastre locale”, a adăugat ministrul Adrian Efros.

 Donația a fost efectuată în cadrul proiectului finanțat de UE în valoare de 15 000 000 euro „Sprijinirea protecției, tranzitului, întoarcerii voluntare și informate și a reintegrării cetățenilor Parteneriatului Estic și a cetățenilor din țările terțe afectați de conflictul din Ucraina”, ca parte a eforturilor comune ale UE și OIM de a sprijini Ministerul Afacerilor Interne și agențiile sale specializate în asigurarea căilor pentru migrația legală și securitatea frontierelor, precum și în protejarea drepturilor refugiaților în timpul șederii prelungite în Moldova din cauza războiului desfășurat la scară largă pe teritoriul Ucrainei.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.