VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Polița de asigurare medicală ar putea costa 12.636 de lei anul viitor: Precizările CNAM

În anul 2023, prețul primei de asigurare medicală obligatorie ar putea crește până la 12.636 de lei. Anunțul a fost făcut de Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), după ce a examinat joi, 1 decembrie, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2023.

Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 14 miliarde 139 milioane de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2022, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 15,1%.

Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va fi păstrată la nivel de 9%.

Prima în sumă fixă va constitui 12.636 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate facilități. Astfel proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă vor achita 1014 lei în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor este stabilită prima de AOAM în mărime de 1622 de lei, în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 la Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Prima de asigurare în mărime de 2028 de lei este stabilită pentru fondatorii de întreprindere individuală, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională, străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova.

Mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita prima de asigurare de 4056 de lei.

Partea preponderantă a FAOAM, în jur de 13 miliarde 930 de milioane de lei, urmează a fi acumulată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. Această cifră este cu peste 1 miliard 832 de milioane sau cu 15,1% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2022. Creşterea respectivă urmează să acopere cheltuielile necesare realizării Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală. De asemenea, proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2023 prevede acoperirea cheltuielilor pentru majorarea, începînd cu 1 octombrie 2022, a salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, indexarea cheltuielilor instituțiilor medico-sanitare pentru medicamente și a cheltuielilor de regie la indicele prețului de consum prognozat pentru anul 2023.

Cea mai mare creştere, cu aproape 268 de milioane de lei sau cu 35,1% faţă de suma aprobată pentru anul curent, este planificată pentru Subprogramul „Servicii destinate compensării medicamentelor și dispozitivelor medicale”. Suma totală planificată pentru acestea va depăși 1 miliard 32 de milioane de lei. Acest fapt va permite extinderea listei medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate.

Suma planificată pentru asistenţa medicală spitalicească va depăși 7 miliarde de lei, cu 775 de milioane sau cu 12,1% mai mult faţă de cea aprobată pentru anul 2022. Acest fapt va permite majorarea volumului de servicii acordate în cadrul programelor speciale (protezarea articulațiilor mari, tratament operator pentru cataractă, cardiochirurgie etc.), precum și procurarea unui număr mai mare de cazuri tratate acute, în chirurgie de o zi, cazuri cronice și servicii de reabilitare.

Pentru asistenţa medicală primară sunt planificate circa 2 miliarde 849 milioane de lei, cu aproape 465 de milioane, sau cu 19,5% mai mult faţă de bugetul aprobat pe anul 2022.

La nivelul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de peste 1 miliard 241 milioane de lei, în creştere cu circa 241 de milioane sau cu 24,1%.
Din aceşti bani urmează a fi majorată finanţarea pentru alimentație și transport public de la/la domiciliu pentru tratamentul în condiții de ambulator a bolnavilor de tuberculoză, suplimentarea medicamentelor costisitoare în tratamentul chimioterapic în cadrul staționarului de zi a Institutului Oncologic și prestarea serviciilor de dializă refugiaților din Ucraina conform Acordului de parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație.

Mijloacele financiare pentru asistenţa medicală urgentă prespitalicească sunt prevăzute în sumă de circa 1 miliard 138 de milioane de lei, cu 25 de milioane sau cu 2,3% mai mult faţă de suma aprobată pe anul 2022.

Suma pentru serviciile de înaltă performanţă va fi de circa 294 de milioane, în creştere cu peste 34 de milioane de lei sau cu 13,1% faţă de cea aprobată pe 2022.
Pentru subprogramul „Îngrijiri medicale comunitare şi la domiciliu” sunt prevăzute 113 milioane, cu o majorare de 13,4 milioane sau 13,5% faţă de suma aprobată pentru anul curent. Îngrijirile paliative urmează a fi finanţate cu peste 79,3 de milioane de lei, cu circa 10 milioane mai mult faţă de volumul aprobat pe anul 2022.

Pentru anul viitor, în fondul măsurilor de profilaxie au fost planificate 50 de milioane de lei, în cel de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale – 30 de milioane de lei, iar în fondul de rezervă – 10 milioane.

Menționăm că în 2022 prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală a constituit 4.056 de lei.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.