Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, Mihailo Podoliak, a calificat drept „încercări jalnice” ale Kremlinului de a certa Chișinăul și Kievul, informațiile cu pretinsa filare a diplomaților ucraineni la Chișinău. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru TVR Moldova, Podoliak a lăsat să se înțeleagă că este convins de faptul că acest scandal a fost pus la cale de Kremlin prin sculele pe care le deține la Chișinău.
„Aceste mesaje trebuie interpretate ca o tentativă primitivă și tradițională deja pentru serviciile secrete rusești de a porni o campanie media pentru discreditare, care are misiunea de a ciocni cele două țări pentru a provoca unele reacții și declarații răutăcioase. Acum, există foarte multe canale de comunicare între guvernele noastre, la multe nivele. Această provocare nu costă nici cât un ou clocit. Repet, este o provocare banală și primitivă în stilul Federației Ruse, nimic mai mult. O tentativă standart de a lansa o campanie mediatică care ar fi trebuit să genereze o avalanșă de declarații negative”, a subliniat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Mihailo Podoliak susține că relațiile dintre Chișinău și Kiev sunt la un nivel foarte înalt și asemenea tentative nu pot știrbi încrederea dintre cele două state.
Anterior, Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko a contrazis-o pe jurnalista Natalia Morari, care a declarat că a primit informații de la serviciile secrete ucrainene precum că diplomații ucraineni ar fi filați de către serviciile moldovenești. Invitat la un podcast, diplomatul a declarat că acest lucru este puțin probabil, întrucât Morari figurează în baza de date Mirotvoreț ca dușman al Ucrainei, iar concubinul ei, raiderul numărul 1 din CSI, Veaceslav Platon, a fost reținut în 2016 în Ucraina chiar de serviciile sale secrete.
Amintim că Serviciul de Informații și Securitate a avertizat cu privire la unei campanii de dezinformare și manipulare cu scopul de a deteriora relațiile dintre autoritățile R. Moldova și Ucrainei. Potrivit SIS, țintele campaniei de dezinformare și manipulare sunt: compromiterea relațiilor diplomatice ale Republicii Moldova, în special relațiile moldo-ucrainene; scăderea încrederii și a intensității cooperării la toate nivelele dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina și reducerea interoperabilității de asigurare a securității regionale existente între organele de securitate, apărare și ordine de drept ale Republicii Moldova și ale Ucrainei.