VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Platforma de sprijin pentru R. Moldova. Maia Sandu mulțumește partenerilor și prietenilor pentru „solidaritate și angajamentele importante”: Ne pregătim pentru o iarnă grea

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs la cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova, organizată la 21 noiembrie la Paris. „Suntem recunoscători tuturor țărilor și organizațiilor care s-au alăturat acestei inițiative lansate de Franța, Germania și România pentru a ne ajuta într-o perioadă atât de dificilă pentru toți. Mulțumim pentru solidaritate și pentru angajamentele de sprijin”, a spus în debutul discursului său lidera de la Chișinău.

Șefa statului le-a vorbit partenerilor reuniți la conferință despre faptul că, din cauza războiului purtat de Rusia împotriva țării vecine Ucraina, Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent.

„Nu suntem siguri că putem găsi suficiente resurse pentru a ne încălzi și a ne lumina casele. Și chiar dacă vom găsi aceste resurse, prețurile sunt inaccesibile pentru oamenii și economia noastră, ceea ce ne poate pune în pericol pacea și securitatea”, a spus Președinta Maia Sandu.

În context, șefa statului a menționat că democrația noastră este atacată de grupuri criminale corupte susținute de Rusia, iar țara se confruntă cu un război hibrid, al cărui scop e să ne deturneze parcursul de integrare europeană.

„Trebuie să lucrăm împreună pentru a opri aceste grupuri. De aceea, am solicitat UE și statelor sale membre să sancționeze infractorii corupți de nivel înalt, care fură fondurile publice și amenință direct stabilitatea și democrația țărilor noastre”, a adăugat Maia Sandu.

Președinta RM a spus partenerilor țării că ne pregătim pentru o iarnă grea, în timp ce unele grupuri criminale corupte susținute de Rusia atacă democrația RM.

„Luna trecută, rachetele rusești au traversat spațiul nostru aerian. Resturi de rachete au căzut pe pământul nostru, punându-ne în pericol oamenii și pacea. Între timp, democrația noastră este atacată de grupuri criminale corupte susținute de Rusia. Ne confruntăm cu un război hibrid împotriva Republicii Moldova, care încearcă să ne abată de la reforme și de la integrarea europeană”, a spus șefa statului.

Lidera de la Chișinău a mulțumit partenerilor și prietenilor noștri pentru susținerea lor vitală ca să rezistăm acestor crize și i-a asigurat că, în calitate de țară candidată la UE, lucrăm la recomandările Comisiei Europene și ne pregătim pentru lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

„Oricât de greu ar fi, vom merge pe calea democrației și a integrării europene”, a spus Președinta Maia Sandu, care i-a mulțumit și Președintelui Emmanuel Macron pentru angajamentul de a consolida relațiile moldo-franceze și pentru tot sprijinul acordat Republicii Moldova.

La final, Președinta R. Moldova a declarat că „așteptăm cu nerăbdare să găzduim anul viitor acest grup de prieteni ai Moldovei la Chișinău”, pentru următoarea reuniune a platformei de suport.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.