VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Petiție pentru întoarcerea patentei de întreprinzător

Foștii deținători de patente din diferite raioane ale țării inițiază o petiție prin care le solicită autorităților să le întoarcă dreptul de a activa în baza patentei de întreprinzător. De asemenea, aceștia își rezervă dreptul de a organiza în Piața Marii Adunări Naționale o acțiune de protest cu participarea vânzătorilor din toate piețele din țară. Astfel, vor să-și manifeste nemulțumirea față de interzicerea patentelor din 1 iulie 2023.

Într-o conferință de presă la IPN, Amrahov Mirza, reprezentant al deținătorilor de patentă din municipiul Bălți, a declarat că oamenii pur și simplu s-au pomenit într-o situație dificilă, iar ca urmare au fost plecări masive de pe piață. Bărbatul a prezentat o listă cu semnăturile a peste 600 de foști deținători de patentă din piețele din municipiul Bălți și i-a îndemnat și pe alții să se alăture petiției prin care să le ceară autorităților să fie lăsați să activeze în bază de patentă.

„Solicităm să ne fie păstrată activitatea în bază de patentă sau în baza unui impozit fix și unic. Este singura posibilitatea pentru noi să supraviețuim în condițiile actuale complicate. Înțelegem că soluționarea acestei probleme nu necesită o zi doar, ci de asta rugăm să fie instituit moratoriu la controale și la aplicarea amenzilor pentru cei care activează în piețe, până va fi identificată o soluție”, a precizat Amrahov Mirza.

Ruslan Verbițchi, reprezentant al deținătorilor de patentă din orașul Chișinău, a declarat că statul a redus cu 350 de milioane contribuția pentru educație. Dar venitul ratat de la patentari anual este de circa 60 de milioane de lei. Acești bani ar fi putut acoperi o parte din cheltuielile pentru educație. Potrivit lui, nu în zadar în Găgăuzia a fost luată decizia de a nu anula patentele în următorii ani. Și aceasta pentru că, întâi de toate, în orice reformă trebuie să conteze factorul uman și confortul economic într-o societate care se dorește prosperă și care tinde la normele de drept europene.

„V-ați jucat de-a patenta. Ați cheltuit banii Uniunii Europene, câți au fost ei acolo. Cum ați anulat această patentă, întoarceți-o înapoi. După colectarea semnăturilor din toate piețele din Republica Moldova, ne rezervăm dreptul de a chema la protest în Piața Marii Adunări Naționale toți vânzătorii din toate piețele din Republica Moldova pentru a protesta împotriva reformei păguboase a reformei. Și vom cere să fie întoarsă patenta de întreprinzător”, a spus Ruslan Verbițchi.

„Piețele se auto lichidează, mor. Mor fiindcă foarte mulți au plecat plângând, blestemând, dar au plecat, au fost nevoiți să plece pentru că nu au putut face față acestei reforme. Rog primarii, fiți receptivi la problema noastră, duceți-vă în piețe, discutați cu oamenii și vedeți ce se întâmplă acolo și care este realitatea amară de acolo”, a declarat Eleonora Țurcanu-Herghelegiu, reprezentant al deținătorilor de patentă din raionul Căușeni.

„Am venit să spunem tare și răspicat că foștii titulari de patentă rămân solidari cu cetățenii din UTA Găgăuzia. Acolo pe prim plan este pus cetățeanul și nu ambițiile și rânzele unor guvernanți care se plimbă ca turiștii peste hotare din bani publici, evitând orice dialog care aduce beneficii”, a declarat Olga Ciapchi, reprezentant al deținătorilor de patentă din raionul Ștefan Vodă.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.