VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste o săptămână, Comisia Europeană va publica raportul privind progresul înregistrat de Moldova

Comisia Europeană urmează să publice pe 8 noiembrie raportul privind progresul înregistrat de Ucraina și Republica Moldova și va recomanda demararea negocierilor privind aderarea celor două state, scrie Politico.

Publicația, citată de newsmaker.md, mai scrie că UE va impune celor două țări anumite „atenționări” tehnice. Potrivit Politico, în interiorul UE se discută despre necesitatea realizării reformelor, pentru a înțelege cum poate funcționa comunitatea eficient, în special în contextul planurilor de extindere, pentru a se evita un blocaj instituțional.

„Această inițiativă de reformare a UE are loc cu doar câteva zile înainte de publicarea de către Comisie, la 8 noiembrie, a raportului privind progresele înregistrate de Ucraina și de alte state aspirante la aderarea la UE. (…) În acest document, oficialii și diplomații UE au declarat pentru Playbook/Politico că Bruxelles va recomanda deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, cu condiția ca aceste țări să facă mai multe progrese „tehnice”, de la construirea unui sistem judiciar solid și independent, la protejarea drepturilor minorităților și la punerea în aplicare a măsurilor anticorupție”, scrie publicația.

Amintim, Republica Moldova a avut de îndeplinit 9 recomandări cerute de Comisia Europeană, Ucraina – 7, iar Georgia – 12. În cazul Republicii Moldova este vorba despre reforma justiției, cadrul electoral, combaterea corupției, deoligarhizarea și reducerea influenței intereselor private, combaterea criminalității organizate și spălării banilor, îmbunătățirea serviciilor publice, reforma administrației publice, managementul finanțelor publice, implicarea societății civile și drepturile omului.

Ulterior, în baza evaluării Comisiei Europene, un alt summit al UE, la 14-15 decembrie, ar putea decide dacă R. Moldova și alte țări pot începe negocierile de aderare.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.