VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste cinci mii de pacienți au beneficiat anul trecut de operații de protezare a genunchiului și șoldului

Peste cinci mii de operaţii de protezare a genunchiului și şoldului au fost efectuate, în anul 2023, în cadrul programului de protezare a aparatului locomotor, în creștere cu mai mult de o mie față de 2022. Pentru intervențiile respective, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a transferat anul trecut peste 329 de milioane de lei.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, cele mai multe operaţii de protezare au fost efectuate la genunchi – circa 3 300, iar la șold – în jur de 1 800.

Operaţiile de protezare a articulaţiilor mari au fost realizate în 21 de instituţii medicale contractate de CNAM. Costul mediu al unui caz tratat, acoperit de asigurarea medicală obligatorie, a constituit peste 65 de mii de lei. Această sumă include şi consumabilele costisitoare.

De intervenții de protezare beneficiază în mod gratuit toate persoanele asigurate care au indicaţii medicale pentru o astfel de operație şi se află pe listele de aşteptare.

Potrivit CNAM, rândul de așteptare pentru operațiile de protezare s-a redus în jumătate, de la trei ani în 2022 la un an și jumătate în prezent.

Volumul de mijloace financiare planificate în anul 2024 pentru intervențiile de protezare a aparatului locomotor, inclusiv consumabile costisitoare, este de circa 414 milioane de lei pentru realizarea a peste șase mii de cazuri.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.