VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 80% din elevii din țară studiază în limba română. Numărul profesorilor, în scădere

Din totalul de elevi din învățământul primar și secundar general, 80,8% urmează studiile în limba română iar 19,1% – în limbă rusă, arată datele publicate de Biroul Național de Statistică (BNS). Totodată, în școlile din țară activează peste 22 mii de cadre didactice, cu circa 1% mai puțin față de anul de studii precedent.

Potrivit datelor BNS, în anul de studii 2023 -2024 activează 1 201 instituții de învățământ, dintre care 87 de școli primare, 761 de gimnazii, 344 de licee, 7 școli pentru copii cu deficiențe în dezvoltarea intelectuală sau fizică și 2 școli serale.

Datele BNS arată că numărul de elevi înscriși în anul curent de studii a fost de 334,4 mii, dintre care 333,5 mii de elevi în școlile de zi și 900 de elevi în școlile serale. De asemenea, peste 50% din elevi sunt băieți, iar peste 56% din elevi își fac studiile în mediul urban.

Din totalul de 334,4 mii de elevi din învățământul primar și secundar general, 80,8% urmează studiile în limba română, 19,1% – în limbă rusă și 0,1% – în engleză. Totodată, datele BNS relevă că majoritatea elevilor fac studii în limba română, în regiunea Centru (96,7%), regiunea Sud (83,0%), regiunea Nord (79,0%) și mun. Chișinău (78,2%), iar în UTA Găgăuzia 92,3% din elevi urmează studiile în limba rusă. Limba engleză este cea mai solicitată limbă străină studiată de către elevi.

În anul curent, învățământul gimnazial a fost absolvit de 30,0 mii de elevi, în descreștere cu 4,8% comparativ cu anul precedent. Din total absolvenți ai învățământului gimnazial cca 51% au fost din mediul rural.

În același timp, învățământul liceal a fost absolvit de 12,0 mii de persoane, în creștere cu 4,0% față de anul 2022.

Totodată, potrivit datelor BNS, numărul cadrelor didactice și de conducere din învățământul primar și secundar general a fost de 26,0 mii de persoane, cu 1,1% mai puțin față de anul de studii precedent. Din numărul total, 3,3 mii de persoane sunt personal de conducere și 22,7 mii de persoane – cadre didactice.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.