VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 67 de milioane de pasageri au utilizat transportul public în anul curent

În ianuarie-martie 2023 cu transportul public au fost transportați 67,4 milioane pasageri, în creștere cu 30,3% față de aceeași perioadă a anului precedent. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Această evoluție a fost determinătă de majorarea numărului de pasageri transportați cu toate modurile de transport public: pe cale aeriană (de 2,3 ori), pe calea ferată (+42,3%), cu trolebuze (+30,3%), cu transportul rutier (+29,6%) și fluvial (+1,3%).

Potrivit BNS, parcursul pasagerilor în perioada respectivă a fost în creștere cu 49,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022 și a constituit 1 254,2 milioane pasageri-km.

Totodată, creșteri semnificative au fost înregistrate în transportul aerian (de 2,6 ori), feroviar (de 2,0 ori), cu troleibuze (+30,8%) și în transportul cu autobuze și microbuze (+17,0%).

Cu troleibuze au fost transportați 46,1 milioane pasageri, în creștere cu 30,3% față de ianuarie-martie 2022. Numărul pasagerilor transportați cu troleibuze în municipiul Chișinau a însumat 41,3 milioane (89,6% din total), în municipiul Bălți – 4,8 milioane (10,4%). Parcursul pasagerilor a totalizat 140,3 milioane pasageri-km, în creştere cu 30,8%, comparativ cu ianuarie-martie 2022.

De asemenea, cu mijloacele de transport rutier (autobuze și microbuze) au fost transportați 20,9 milioane pasageri, din care 18,2 milioane (87,1% din total) în trafic urban și suburban, 2,4 milioane (11,6%) – în trafic interurban și 0,3 milioane (1,3%) – în trafic internațional.

Ponderea pasagerilor transportați cu autobuze şi microbuze în numărul total de pasageri transportaţi cu acest transport în municipiul Chişinău a constituit 60,6%, regiunile de dezvoltare Centru – 18,4%, Nord – 11,9%, Sud – 6,8% și UTA Găgăuzia – 2,3%.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.