VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Autoritățile vor să extindă evaluarea externă și asupra judecătorilor și procurorilor din structurile inferioare

Autoritățile centrale își propun să aplice evaluarea externă și în cazul mai multor judecători din instanțele inferioare, nu doar celor de la CSJ, dar și pentru procurorii care au deținut sau dețin funcții de conducere. Un proiect în acest sens a fost publicat pentru consultări publice, transmite bizlaw.md.

Potrivit documentului, verificărilor urmează să fie supuși președinții și vicepreședinții de judecătorii, dar și cei care au deținut aceste funcții din 1 ianuarie 2017, magistrații curților de apel, procurorul general, adjuncții săi, dar și șefii secțiilor Procuraturii Generale, inclusiv cei care au deținut această funcție din 1 ianuarie 2017. De asemenea, evaluarea externă va fi extinsă și asupra procurorilor din procuraturile specializate și candidaților la funcțiile vacante din Procuratura Anticorupție și PCCOCS.

Proiectul prevede că nu vor fi evaluați judecătorii care au promovat testul pentru funcția de magistrat al CSJ, dar și cei care au depus cererea de demisie în termen de 20 de zile de la notificarea privind inițierea evaluării. Depunerea cererii după expirarea acestui termen, indiferent de motiv, se va echivala cu nepromovarea evaluării.

Judecătorii și procurorii demiși ca urmare a nepromovării evaluării externe nu vor avea dreptul de a exercita funcția de judecător sau, după caz, procuror, timp de șapte ani din data rămânerii definitive a hotărârii consiliului respectiv, a ordinului Procurorului General sau, după caz, a decretului Președintelui Republicii Moldova.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.