VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 63% din populația adultă a R. Moldova este consumatoare de alcool

Două treimi sau 63,2% din populația adultă a Republicii Moldova este consumatoare de alcool. Conform ultimului raport, Republica Moldova se menține printre țările cu cel mai înalt consum de alcool per persoană adultă – de 12,9 litri. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) în contextul marcării Zilei naționale fără alcool.

Genericul Zilei națională fără alcool din anul curent, marcată la 2 octombrie, este ”Zero alcool – zero riscuri”. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră consumul de alcool ca fiind a treia cauză de boală și moarte prematură la nivel global, ce condiționează apariția a peste 200 de boli, cum ar fi: tulburări neuropsihice, boli cardiovasculare, ciroza hepatică, anumite tipuri de cancer, accidente, traume, etc. În general, consumul de alcool este responsabil pentru 5,1% din povara globală a bolilor, măsurată în ani de viață ajustați în funcție de dizabilități (DALY). Pe lângă consecințele asupra sănătății, consumul de alcool provoacă daune sociale și economice semnificative pentru oameni, familie și societate.

Potrivit ANSP, conform ultimului raport global privind alcoolul și sănătatea, efectuat în 2019, R. Moldova se menține printre țările cu cel mai înalt consum mediu de alcool pur per persoană adultă. Bărbații consumă 20,6 litri iar femeile 5,9 litri.

Totodată, potrivit studiului STEPS din 2021, în mediul urban, consumul de alcool constituie 68,2%, iar în mediul rural – 57,8%.

Tinerii sunt afectați în mod disproporționat de alcool în comparație cu persoanele mai în vârstă, iar 13,5% din toate decesele în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani sunt atribuite consumului de alcool. Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât este mai puternică relația sa cu alcoolismul cronic, cu abstinența de scurtă durată și cu prezența unor consecințe severe asupra stării de sănătate și vieții sociale.

Conform datelor Studiului privind comportamentele și percepțiile legate de sănătate a adolescenților din Republica Moldova, patru din 10 adolescenți de 11-17 ani au relatat că au avut experiență de utilizare a alcoolului.

Specialiștii susțin că nu există dovezi și niciun studiu nu a demonstrat faptul că există un nivel „sigur” de consum de alcool fără riscuri de îmbolnăvire. Mai mult ca atât, nu există studii care ar demonstra careva efecte benefice potențiale ale nivelului de consum moderat de alcool asupra bolilor cardiovasculare, diabetului de tip 2, sau cancer. Impactul dăunător al alcoolului începe chiar din perioada prenatală și durează pe parcursul întregii vieți.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.