VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Peste 60% din exporturile Moldovei merg spre UE

Statele europene continuă să reprezinte principalele destinații pentru exporturile de produse, mărfuri și servicii din Republica Moldova. UE deține o cotă de 62% din totalul livrărilor, arată Biroul Național de Statistică.

Datele oficiale arată că în lunile ianuarie, februarie și martie valoarea exporturilor a fost de 1,07 miliarde de dolari, în creștere cu 1,2% față de primul trimestru al anului 2022. Livrările de produse, mărfuri și servicii autohtone dețin o pondere de 68 la sută, iar 31% reprezintă reexporturile de mărfuri străine prelucrate la noi în țară.

Cel mai mult, în primul trimestru al acestui an, Moldova a exportat mașini și aparate electrice. Este vorba despre o pondere de 14,8%. Urmează produsele petroliere, cu o cotă de 12%, cerealele - 11%, legumele și fructele -  8,5%, hainele - 6,7% și băuturile alcoolice și nealcoolice - 4,7%.  

Precizăm că exporturile de produse petroliere au crescut de peste 14 ori, datorită majorării reexporturilor în Ucraina.

Cele mai multe produse și mărfuri, în proporție de 81%, au fost transportate pe cale terestră. Navele maritime dețin o cotă de 14%, iar în comparație cu situația din 2018 și 2019, ponderea acestui tip de transport a crescut cu până la 7 puncte procentuale. 3,4% din volumul total exporturi a fost livrat cu trenurile, iar 1,2% cu avioanele.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.