VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Peste 1,8 miliarde de lei vor fi investite pentru eficientizarea energetică a 3% din instituțiile publice

Statul, susținut de partenerii externi, va aloca, în următorii trei ani, peste 1,8 miliarde de lei pentru lucrări de eficiență energetică în instituțiile publice. Suma va ajunge la fiecare a 33-a clădire aflată în gestiunea administrației centrale. Adică, până în 2026, proiectul urmează să acopere o cotă de 3% din toate instituțiile publice.

Documentul stabilește lista clădirilor care vor fi reabilitate, măsurile de eficiență energetică, care urmează a fi implementate și costurile aferente. În total, va fi supusă renovărilor o suprafață de peste 106 mii de metri pătrați, ceea ce va permite obținerea unor economii de aproximativ 60 de milioane de lei pe an. 

 De asemenea, realizarea programului va contribui la consolidarea și sporirea securității energetice a țării prin creșterea eficienței energetice, dezvoltare durabilă, economisirea resurselor energetice primare și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. 

 „Prin reabilitarea energetică a clădirilor publice acestea vor obține clasa de performanță energetică „B” sau superioară. Astfel, nu doar reducem costurile cu energia și sporim confortul termic, ci vom demonstra și rolul exemplar al clădirilor publice. Astfel, vom încuraja și mediul privat și rezidențial să investească în eficiență energetică”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov. 

 Programul va fi finanțat de Guvern, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în cadrul proiectului proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova” cofinanțat de Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, și parțial din mijloacele alocate în cadrul proiectului „Producerea de energie ecologică și eficiența energetică”, finanțat de Guvernul Republicii Federale Germania și parțial din mijloacele alocate în cadrul proiectului „Producerea de energie ecologică și eficiența energetică”.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.