VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 150 de operaţii de transplant finanţate în 2023 din fondurile statului

Instituţiile medico-sanitare contractate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină au realizat anul trecut 150 de operaţii de transplant, cu 30 mai multe faţă de anul precedent. Pentru aceste intervenţii din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală au fost alocați peste 5,7 milioane de lei, transmite IPN.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, din numărul total de operații realizate, trei au fost transplanturi de ficat, trei – de rinichi, 38 – de cornee, 104 – transplanturi de membrană amniotică pe suprafața oculară, o prelevare de ficat și o prelevare de rinichi de la donator viu.

Operațiile de transplant sunt efectuate în două instituţii medico-sanitare publice contractate de CNAM – Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” şi Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

Costul unei operaţii de transplant de ficat este de peste 789,6 mii lei, transplant de rinichi – 180,3 mii lei, al celui de cornee (fără costul corneei) – 21,8 mii lei, transplant de membrană amniotică pe suprafața oculară – 17,6 mii lei, prelevare de ficat de la donator viu – 148,9 mii lei, iar prelevare de rinichi – 27,9 mii lei.

În anul 2024 pentru efectuarea operațiilor de transplant a fost prevăzută suma de 12,3 milioane de lei.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.