VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Peste 100 de tratate încheiate în cadrul CSI care nu produc valoare adăugată pentru cetățeni, identificate. Câte din ele au fost denunțate

Autoritățile Republicii Moldova au identificat 100 de tratate încheiate în cadrul CSI care nu produc valoare adăugată pentru cetățeni. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lui Vodă, în prezent au fost inițiate procedurile legale pentru denunțarea a 70 din aceste tratate.

La începutul anului 2023 autoritățile au demarat un proces de inventariere a tratatelor încheiate în cadrul CSI la care țara noastră este parte, în cadrul căruia autoritățile publice specializate în diferite domenii examinează fiecare acord în parte apreciind oportunitatea păstrării calității de membru a țării noastre. Este un proces complex și minuțios care se ia de autorități în funcție de relevanța documentelor pentru cetățenii țării noastre. Toate acordurile denunțate nu produc beneficii și sunt inutile pentru cetățeni și instituțiile țării noastre”, precizează Vodă.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat că până în prezent 29 de acorduri au fost denunțate.

La momentul actual autoritățile au identificat un număr de peste 100 de tratate încheiate în cadrul CSI care nu produc valoare adăugată pentru cetățeni, însă acest număr este în continuare unul fluctuant în dependență de opiniile consolidate ale ministerelor. În prezent au fost inițiate procedurile legale pentru denunțarea a 70 din aceste tratate. Pe parcursul anului 2023, țara noastră a finalizat procedurile legale necesare prin care au fost denunțate 29 tratate semnate în cadrul CSI. Acordurile în cauză sunt învechite, nu corespund realităților actuale și / sau pentru că politicile țării noastre nu mai rezonează cu obiectivele pe care și le-au stabilit statele semnatare”, a mai menționat Vodă.

Reamintesc că la începutul anului 2023, potrivit Registrului de Stat al Tratatelor pe care îl deține Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, țara noastră era parte la 282 de tratate internațional în cadrul CSI.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.